Moet mijn nieuwe vrouw bij mijn overlijden de vordering van mijn kinderen uitkeren?

Getty Images

Enige jaren nadat mijn vrouw is overleden, heb ik een nieuwe partner ontmoet. De erfenis van mijn vrouw die de kinderen toekomt, is nog steeds onder mij. Ik hoorde laatst dat die door mijn nieuwe partner aan mijn kinderen moet worden uitgekeerd als ik ben overleden. Klopt dat en kan ik dat voorkomen?

Het is inderdaad zo dat uw nieuwe partner mogelijk in de problemen komt als u eerder dan zij overlijdt. Dit, omdat de erfenis van uw eerste vrouw dan door de nieuwe langstlevende (als uw erfgenaam) moet worden uitgekeerd. Als de erfdelen van de kinderen in de stenen vastzitten moet de langstlevende in het ergste geval (als er geen hypotheek afgesloten kan worden) de woning verkopen.
Bent u weduwe of weduwnaar, dan is het verstandig om de nog niet uitgekeerde erfenis van de kinderen mee te nemen in de planning.

Bijvoorbeeld door dit geld op een bankrekening aan te houden of door te zorgen dat er voldoende andere financiële ruimte is. Na het overlijden van u als langstlevende ouder worden de vorderingen die de kinderen op u hadden namelijk volgens de wet en veel testamenten opeisbaar. De nieuwe langstlevende partner moet dan als erfgenaam die erfenis uitkeren. Is dit geld er niet meer dan kan de langstlevende partner de nalatenschap van haar man verwerpen. Is het geld wel aanwezig, maar niet beschikbaar – omdat het geld in de woning vastzit - dan moet er een andere oplossing komen.

Daarbij kunt u denken aan niet uitkeren maar een lening aangaan. De nieuwe partner is daarbij afhankelijk van de medewerking van haar stiefkinderen. Lukt dit niet dan moet in het ergste geval de woning verkocht worden om de vorderingen uit te kunnen betalen.

N.B. Zorg in ieder geval dat duidelijk is hoe groot de vordering van de kinderen op de langstlevende ouder is. Vaak wordt dit niet vastgelegd omdat “de langstlevende toch alles verkrijgt”.  Als dan na jaren de vordering opeisbaar wordt, weet niemand meer wat er precies uitbetaald moet worden. 

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.
Auteur