Moet ik een erfdeel afstaan?

Vraag van de week

Getty Images

Mijn man is een paar maanden geleden overleden. Volgens het testament uit 2000 heb ik het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap. De oudste zoon van mijn man eist ondanks dat zijn erfdeel op, moet ik hem dat geven?

Nee, het testament van  uw man is leidend bij de afwikkeling van zijn nalatenschap. Volgens dit testament heeft u het vruchtgebruik van alles dat hij nalaat gekregen. Dat wat u geërfd van heeft uw man is vervolgens pas opeisbaar door zijn kinderen nadat u als langstlevende partner bent overleden of volgens de andere redenen die in het testamentzijn genoemd zoals faillissement, hertrouwen of opname in een zorginstelling. Tot dat moment zijn de kinderen de bloot eigenaren van dat wat uw man heeft nagelaten. Zij hebben wel het bezit, maar niet het gebruik van de erfenis.

Uw man heeft u in zijn testament bovendien extra rechten gegeven. U mag dat waar u het vruchtgebruik over heeft vervreemden, bezwaren en u mag het verteren. Dit betekent dat u dat waar u het vruchtgebruik over heeft, mag verkopen of schenken, u mag er een hypotheek op vestigen en u mag het opmaken. Heeft u het geld van de rekening van uw man nodig om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien, dan mag u dit gebruiken. Om later uw eigen kinderen niet in de problemen te brengen, is het verstandig om een goede administratie bij te houden van wat en hoe u heeft ingeteerd. Nog beter is het om - zeker als de erfenis voornamelijk geld is - om dit op een aparte bankrekening te zetten en grote uitgaven van die rekening te betalen. Op die manier is voor de bloot eigenaren én voor uw erfgenamen direct duidelijk wat van het bloot eigendom resteert.

Nog iets over de aangifte inkomstenbelasting: omdat u het vruchtgebruik door middel van erfrecht heeft verkregen, geeft u als vruchtgebruiker het bezit op in box 3 bij de aangifte inkomstenbelasting. De erven, de blooteigenaren, geven niets op.

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere (de afgelopen 23 jaar) de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.