Man en vrouw zonder kinderen overlijden; wie zijn de erfgenamen?

Getty Images

Mijn echtgenote en ik hebben (nog) geen kinderen. Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Ik heb begrepen dat volgens de wet mijn echtgenote van mij erft als ik eerst kom te overlijden en ik van haar als zij als eerste overlijdt. Dit is ook wat wij willen. Klopt het echter dat als ik als laatste overlijdt alles naar mijn familie gaat en andersom? En is dit nog anders als wij vlak na elkaar komen te overlijden?

Sinds in 2003 het erfrecht is aangepast, denken veel mensen dat ze door te trouwen het op erfrechtelijk gebied goed geregeld hebben. Als een van beiden komt te overlijden en er zijn (nog) geen kinderen gaat de erfenis naar de ander en blijft de langstlevende in elk geval financieel goed verzorgd achter. U stelt echter een heel goede vraag. Als u namelijk niets anders geregeld heeft, is het inderdaad zo dat in een dergelijke situatie het totale vermogen uiteindelijk terecht komt bij de familie van de langstlevende partner. Als u dit anders wilt, zult u dus een testament moeten opmaken.
Voor de situatie dat u vlak na elkaar komt te overlijden bestaat de mogelijkheid om een zogenoemde 30-dagen clausule (een overlevingsclausule) op te nemen in uw testamenten. Met een dergelijke clausule kan een erflater er voor zorgen dat - als zijn/haar partner vlak na hem/haar overlijdt door bijvoorbeeld hetzelfde ongeluk, zijn/haar nalatenschap bij zijn/haar familieleden terecht komt en niet bij de familieleden van de langstlevende partner. Hierdoor is dus een andere persoon de erfgenaam onder opschortende voorwaarde.   

Voor de situatie dat er een langere periode zit tussen de overlijdens en u wilt het anders regelen, dan zal dit op een andere manier in het testament vastgelegd moeten worden. Denk daarbij aan het benoemen van erfgenamen in tweede instantie door middel van een tweetrapsmaking.  

N.B.  Wanneer de volgorde waarin twee of meer personen zijn overleden niet kan worden bepaald, worden die personen geacht gelijktijdig te zijn overleden. In uw geval zou dat betekenen dat zowel de erfgenamen van de ene als de erfgenamen van de andere echtgenoot ieder de helft (bij gemeenschap van goederen) erven.

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.
Auteur