Een levensverzekeraar moet bij de uitkering van een levensverzekering het testament volgen. Als de verzekerde de volledige uitkering aan zijn partner wil nalaten, dan moet de verzekeraar dit respecteren.
Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Een man had bij Aegon in 1973 een levensverzekering afgesloten. Op de einddatum van de verzekering, in 2025, zou Aegon 1931 euro uitkeren. Bij eerder overlijden van de verzekerde zou de verzekeraar 2839 euro uitkeren. In 2014 heeft de man een testament laten opmaken, waarin hij zijn partner als enige erfgenaam benoemt. Zou zij eerder komen te overlijden of zou zij hertrouwen, dan zouden de kinderen alles erven.
In 2021 is de man overleden. Aegon weigerde het volledige bedrag van de levensverzekering uit te keren aan de vrouw. Zij kreeg een derde. De rest ging naar de twee kinderen. De vrouw eiste het volledige bedrag op.
Zelfstandig recht
De Geschillencommissie is het aan de ene kant eens met Aegon. De verzekeraar vindt dat in dit geval de leer van het zelfstandig recht van toepassing is. Dat betekent dat de uitkering geen deel uitmaakt van de nalatenschap. Aan de andere kant oordeelt de Geschillencommissie dat Aegon gewoon uit moet gaan van de verdeling zoals die in het testament staat. Dat betekent dat de vrouw recht heeft op het volledige bedrag.
Bron: Kifid