Kunnen ze mij zomaar onterven?

Getty Images

Mijn oudste broer is onlangs overleden. Volgens zijn testament erven alle broers en zussen behalve ik. Dat kan toch niet? Kan hij mij zo maar onterven? En heb ik nog ergens recht op?

Als we het over onterven hebben, wordt meestal aan kinderen gedacht die niet van hun ouders mogen erven. Het is echter ook mogelijk om anderen te onterven, zoals een partner, ouders, broers of zussen. Dit kan spelen als deze personen zonder testament (dus volgens de wet) uw erfgenamen zouden zijn. Als er geen kinderen zijn dan is dit volgens de wet de echtgenoot/-ote. Als er geen kinderen en/of echtgenoot/-ote zijn dan zijn dit de ouders en/of broers en zussen (of bij vooroverlijden van een van hen: hun kinderen). De toekomstig erflater moet daarvoor een testament opmaken.

Kinderen hebben bij onterving als enigen recht op een wettelijk minimum (de  legitieme portie) en kunnen zo nog een deel van de erfenis verkrijgen. Een echtgenoot/-ote heeft in geval van onterving geen recht op een legitieme portie maar deze heeft volgens de wet nog wel bepaalde wettelijke rechten, zoals het recht op een voortgezet gebruik van de woning en inboedel gedurende zes maanden na het overlijden (mits de woning tot de nalatenschap behoort.) en recht om vruchtgebruik op deze woning en de inboedel te vestigen. Als de achtgenoot/-ote dit aantoonbaar nodig heeft voor zijn verzorging bestaat ook nog de mogelijkheid om op andere goederen van de nalatenschap vruchtgebruik te vestigen. 

Andere familieleden of vrienden hebben bovenstaande mogelijkheden niet. Zijn zij expliciet onterfd dan kunnen ze nooit erven. Zijn ze niet genoemd in het testament en daarmee indirect onterfd dan komen ze mogelijk weer voor erven in aanmerking wanneer de wel genoemde erfgenamen niet willen erven (verwerping) of kunnen erven omdat ze zijn vooroverleden.

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.
Auteur