Erven stiefkinderen en schoonkinderen automatisch?

Getty Images

Eigen kinderen erven automatisch, maar bij stief- en schoonkinderen ligt dat wat ingewikkelder.

Wat erven stiefkinderen?

Stiefkinderen erven nooit automatisch van de niet-biologische ouder. Om hen wel te laten erven, moet u stiefkinderen dus opnemen in een testament. Voor de erfbelasting geldt dat stiefkinderen die in het testament zijn opgenomen, dezelfde ruimere vrijstelling voor erfbelasting genieten als de eigen kinderen. Wanneer de partner is overleden, is het nog steeds mogelijk stiefkinderen als eigen kinderen op te nemen in uw testament.

Wat erven pleegkinderen?

Pleegkinderen erven ook nooit automatisch, ook zij moeten expliciet worden opgenomen in het testament. De ruimere vrijstelling voor erfbelasting genieten zij alleen als ze voor hun 21ste verjaardag minimaal vijf jaar door de pleegouder - de erflater dus - zijn onderhouden en opgevoed.

Wat erven wettelijke kinderen?

De wet geeft de man de mogelijkheid het kind van zijn partner als zijnde zijn kind te erkennen, ook als hij niet de biologische vader is. Vanaf dat moment ziet de wet dit kind als wettelijk kind van deze man, zelfs als de relatie tussen hem en de moeder van het kind allang voorbij is en hij en het kind geen contact meer hebben.

Wat erven schoonkinderen?

Schoonzoons en schoondochters kunnen nooit rechtstreeks wettelijk van u erven. Het is natuurlijk wel zo dat zij in de erfenis delen, vanwege het huwelijk met uw kind - de erfenis valt dan in de zogeheten huwelijksgoederengemeenschap. Is uw kind overleden en wilt u dat uw schoonzoon of schoondochter toch van u erft, dan moet u dat via het testament regelen. Op het moment dat uw kind overlijdt, ziet de wet namelijk het huwelijk tussen uw kind en schoonkind als ontbonden, waardoor uw schoonkind geen wettelijk erfrecht op u meer heeft.

Wat erven ex-schoonkinderen?

Als uw kind gaat scheiden, vervalt de familierechtelijke relatie met de ex op het moment dat de scheiding wordt uitgesproken. De ex-partner van uw kind heeft dan dus ook geen wettelijk erfrecht meer op u. Iets ingewikkelder wordt het als kind en schoonkind nog zijn getrouwd als een van de ouders overlijdt. Uw kind erft op dat moment een vordering op de langstlevende en deze vordering valt in de huwelijksgoederengemeenschap. Gaat het kind daarna scheiden, dan moeten hij en de ex-partner de gemeenschap van goederen eerlijk delen, wat betekent dat ook een deel van die vordering op de langstlevende naar de ex gaat. De langstlevende ouder hoeft echter niet uit keren aan de ex-partner. Als uw kind en de ex-partner geen expliciete afspraken over deze vordering op de langstlevende maken en overlijdt daarna de langstlevende, dan kan het dus gebeuren dat de ex alsnog een deel erft. Wilt u dat niet, raad uw kind en zijn ex dan aan hierover het nodige op papier te zetten
 

Auteur