Drie veel gestelde vragen over erven en testament beantwoord
Het is belangrijk om uw nalatenschap goed te regelen via een testament. Wij zetten voor u op een rij hoe het werkt als u geen of juist wel een testament heeft. Ook lichten we toe wat een executeur doet.
Wie regelt de nalatenschap als er geen testament is?
Zonder testament gaat de verdeling van de erfenis volgens het wettelijk erfrecht. Er is dan geen executeur aangewezen om de nalatenschap af te wikkelen; alle erfgenamen samen zijn hiervoor verantwoordelijk. In de praktijk zijn dat vaak de langstlevende partner plus de kinderen, of alleen de kinderen. In het eerste geval komt de gehele erfenis bij de langstlevende terecht en krijgen de kinderen een vordering. In de tweede situatie zullen de kinderen de erfenis zelf afwikkelen en onder elkaar verdelen.
Het is in beide gevallen slim iemand een volmacht te geven om de lopende zaken af te handelen. De erfgenamen hoeven dan niet gezamenlijk al het werk te doen. Ze kunnen een van de erfgenamen aanwijzen, maar ook een onafhankelijke buitenstaander vragen, al dan niet tegen betaling.
Wat als er wél een testament is?
Dan ligt dat vast in het Centraal Testamentenregister (0900-114 4 114, kosten: €0,25 per minuut). Daarin staat alleen of er een testament is en bij welke notaris dat testament is opgemaakt. Alleen belanghebbenden kunnen de inhoud van het testament opvragen. Dat moet bij de betreffende notaris, niet bij het Centraal Testamentenregister. In een testament heeft de erflater bijna altijd een of enkele executeurs aangewezen. Zij wikkelen de erfenis af volgens de wensen van de overledene. Het is belangrijk om te weten dat een executeur niet verplicht is die rol op zich te nemen. Een erflater doet er dus zeer verstandig aan om vooraf te overleggen voordat hij iemand in zijn testament aanwijst als executeur.
Wat doet een executeur?
De taken van de executeur staan in het testament. Soms is er een aparte
executeur benoemd om de uitvaart te regelen. Of dient de executeur een goed huis te vinden voor de huisdieren. In ieder geval zal de executeur alle lopende zaken afhandelen. Zoals het opzeggen van abonnementen, zorgen dat mensen hun legaten krijgen en een overzicht maken van alle bezittingen en schulden. Dat laatste heet een boedelbeschrijving. De executeur heeft tussentijds contact met de erfgenamen en overlegt met hen als dat nodig is.
Bijvoorbeeld wanneer er beleggingen of een huis in de nalatenschap zitten. Wat is dan verstandig: meteen verkopen of nog even wachten? Op papier lijkt dat eenvoudig, maar als het huis moeilijk verkoopbaar is, kan het werk van de executeur lastiger worden. De executeur is ook verantwoordelijk voor de aangifte erfbelasting namens de erfgenamen. De erfbelasting wordt betaald uit de nalatenschap en de executeur kan aansprakelijk worden gesteld als er bijvoorbeeld verzwegen bezittingen zijn.
Uiteindelijk presenteert de executeur een eindafrekening en verantwoordt hij zich tegenover de erfgenamen. Alle uitgaven en inkomsten moeten controleerbaar zijn, dus de executeur zal alle facturen bewaren en registreren. De erfgenamen zijn vervolgens verantwoordelijk voor het verdelen van de bezittingen.