Zeg het met emoji's

Getty Images

Met emoji’s kun je in een tekst laten zien wat je voelt. Waar komen ze vandaan en wat betekenen ze?

De naam emoji komt uit het Japans en is een samentrekking van het woord ‘plaatje’ (‘e’) en ‘karakter’ of ‘teken’ (‘moji’). Een emoji is dus een plaatje van een oorspronkelijk ­Japans ­karakter. Naast emoji’s bestaan er ook ­emoticons: een combinatie van lees- en lettertekens die (als je het leest met je hoofd naar links geknikt) een gezichtje uitbeelden, zoals het boze ­gezichtje >:-(

Eeuwenoude symbolen

Symbooltjes voor emoties ­worden al eeuwenlang ­gebruikt. Zo was er een Slowaakse notaris die in 1635 ­symbolen ­gebruikte in zijn teksten om de ­financiële status van zijn stad weer te geven. 

Ook werd in telegrammen in de 19de eeuw al een emoticon gebruikt: het getal 73 stond voor ‘liefs en kussen’ of ‘hartelijke groeten’. 

Het gebruik van emoticons kwam pas echt goed op gang na 1982. Ze werden geïntroduceerd op de eerste computers en waren binnen een paar maanden razend populair bij de ­pioniers van internet. Die ­populariteit werd nog groter toen er mobiele telefoons waarmee je sms’jes kon versturen op de markt kwamen. De eerste echte emoji werd in 1999 in Japan gemaakt voor ­mobiele ­telefoons. 

Inmiddels is de emoji een belangrijk cultureel verschijnsel geworden. ­Zodanig zelfs dat in 2015 ‘Gezicht met tranen van plezier’ het woord van het jaar werd bij de gezag­hebbende Oxford-woordenboeken. 

Getty Images

Misverstanden

Als je met iemand praat – live of via de telefoon – kun je onbewust veel opmaken uit de lichaamstaal of de intonatie van de stem. Zo wordt ­bijvoorbeeld snel duidelijk of iemand een opmerking grappig bedoelt, verrast is of zich schaamt. Bij een korte geschreven tekst in een sms of WhatsApp-bericht is dat een ander verhaal. Zonder extra uitleg kun je zo’n tekst makkelijk op verschillende manieren opvatten. Een misverstand ligt dan op de loer. Met de juiste emoji bij een tekst voeg je eigenlijk je lichaamstaal of een stembuiging toe in de vorm van een plaatje. ­Natuurlijk moet je er wel op letten dat je de juiste emoji kiest, anders is het voor de ontvanger van de tekst lastig te begrijpen wat je eigenlijk bedoelt. Er is bijvoorbeeld een groot verschil in betekenis tussen

Ik zie het niet zitten :-( 
en 
Ik zie het niet zitten ;-) 

Bij de eerste versie zeg je dat je het écht niet zitten. Maar met de knipoog geef je aan dat je het ­allemaal niet zo serieus neemt.

Getty Images

Emoji’s ABC

Er zijn verschillende manieren om een emoji te maken. De oorspronkelijke methode: met leestekens. Het populaire blije gezichtje :-) bestaat uit een combinatie van een dubbele punt, koppelteken en haakje sluiten. Met een haakje openen aan het eind krijg je een :-(
Er is ook een neusloze variant op deze ­emoticons, zoals :) of :(.  De versies met en zonder neusje ­betekenen hetzelfde. 

Sommige emoticons zijn heel ­obscuur, andere juist bijzonder ­populair. Op de computer, tablet en smartphone worden bekende ­emoticons vaak automatisch omgezet in de bijbehorende emoji.

Kies ze op je toetsenbord

Een andere manier om emoji’s toe te voegen is met het ‘scherm­toetsenbord’: de digitale versie van een gewoon toetsenbord. Om het schermtoetsenbord in Windows 10 tevoorschijn te laten komen, moet je de eerste keer rechtsklikken op de taakbalk onderin. Klik op Knop Schermtoetsenbord weergeven. Rechts in de taakbalk verschijnt nu een knop met het pictogram van een toetsenbord. Klik daarop en het schermtoetsenbord komt in beeld. Klik op de toets met het lachende gezichtje en de emoji’s verschijnen. Een emoji toevoegen aan je tekst doe je door er simpelweg op te klikken. Helaas werken de emoji’s niet allemaal even goed in alle programma’s. Bij sommige verschijnen extra tekens die je zelf weer moet verwijderen, of staat er een andere emoji dan je aangaf. Hou er ook rekening mee dat het invoegen van een emoji het lettertype in je tekst kan veranderen. Op de Mac gaat het makkelijker. Druk gelijktijdig de toetsen Control + Command (de toets met het appeltje) + Spatiebalk in voor het emoji-­venster. ­Dubbelklik daarna op een emoji om hem toe te voegen aan een tekst.

Mobiele emoji’s

Emoji’s zijn vooral erg populair op de smartphone en tablet. In apps voor sociale media en het versturen van berichten (zoals WhatsApp) worden ze veelvuldig gebruikt. Het toevoegen van een emoji op een mobiel verschilt niet veel van op een pc. Als je de juiste leestekens achter elkaar typt, worden ze automatisch omgezet in de bijbehorende emoji. 

Getty Images

Wil je kant en klare emoji’s gebruiken? Bij de iPhone en iPad druk je op het schermtoetsenbord op de wereldbol of het lachende gezichtje. Bij sommige apps, zoals WhatsApp, druk je op het lachende gezichtje bij het vak waarin je de tekst typt. Op een smartphone met Android kan het alle kanten op gaan. Sommige versies hebben een schermtoetsenbord met een smiley-toets. Bij andere ben je volledig afhankelijk van de app die je gebruikt. Staat daar een emoji-knopje in? Dan kun je emoji’s toevoegen.

Veel emoji-plezier! :-D 

Bron 
  • Plus Magazine