Stop slechte gewoontes

Leer uzelf een gezonde leefstijl aan

Getty Images

U was er helemaal klaar voor. Plichtsgetrouw duwde u de laatste sigaret uit in de asbak. Propte nog snel een laatste chocoladetruffel in uw mond onder het mom: “Nog ééntje dan!” Maar nu, nog maar zo korte tijd later, zit u alweer in uw oude, ongezonde leefpatroon. Wat ging er mis?

Hoe kan het dat u iets heel erg graag wilt veranderen, maar dat het u stomweg niet lukt? Er zijn meerdere redenen. Ten eerste betekent zo'n gewoonte veel meer voor u dan u denkt. Een sigaret is ontspannend en een biertje of chips gezellig. Terwijl dat eigenlijk komt doordat u met uw vrienden in de kroeg zit. Of omdat u samen met die sigaret even die stressvolle situatie ontsnapt.

Onbewust

Het volgende knelpunt van gewoontes is dat het geen bewuste keuzes meer zijn. U doet het zonder er bij stil te staan. U stopt uzelf toch niet bewust vol met caloriebommen die uw gezondheid schaden?

Bovendien brengen veranderingen, zoals goede voornemens, een hoop onzekerheid met zich mee. U probeert uzelf van nature te beschermen tegen pijn en ongemak. Zo'n conclusie dat u iets niet goed doet, wilt u eigenlijk helemaal niet horen. Het maakt u angstig en in de war. Dus houdt u liever alles bij het oude.

Valkuilen

Die gewoonte betekent dus iets voor u. Als u die weghaalt, moet er wel iets voor in de plaats komen. Als u in een stresssituatie ineens met lege handen staat, is de kans groot dat u teruggrijpt op wat u al kent. En voila, u rookt weer. En heeft u eenmaal een sigaret gerookt, of een avondje sporten overgeslagen, dan is de kans groot dat u het helemaal opgeeft. Dit noemen ze in de psychologie het “What the hell effect”. Hoe negatiever u over uzelf denkt door die misstap, hoe groter de kans is dat u helemaal afhaakt. Mocht u al vaker gefaald hebben in een stoppoging, dan is dit gevoel nog sterker.

Dan zijn er nog de verleidingen. U omgeving zet u onder druk, “een kleiner stukje taart dan?”. U komt langs die bakker waar u altijd een tompoes haalde, of kijkt uw favoriete serie en mist de knabbels. Niet al die situaties zijn te vermijden, en dan moet u uzelf toch wel heel goed inprenten waarom u dat niet meer wilde.

Het goede nieuws is: oude gewoonten zijn gedragingen. Ze kunnen dus worden aangeleerd, maar ook afgeleerd!

 

Gebruik de volgende tactieken om u nieuwe voornemen tot levensstijl te maken:

  • Zie uw voornemen niet als een straf, maar bekijk het vanuit een positieve hoek. Denk niet: Ik mag niks eten, maar: Ik wil gezondere keuzes gaan maken.
  • Maak een lijst van andere leuke dingen die u kan doen. Hang deze op en kies als u de 'slechte' behoefte voelt opkomen, uit een van deze leuke dingen. Het doet u goed en u hoeft u niet schuldig te voelen!
  • Houd een dagboek bij met alles wat u doet. Ook dingen die niet te maken hebben met uw oude gewoonte. Hierdoor krijgt u meer zicht op uw handelingen en kunt u er bewuster mee omgaan. Geef ook aan wanneer u uzelf hebt kunnen inhouden om een cakeje te eten of een sigaret te roken. Markeer deze notitie met dikke stift en geef uzelf een schouderklopje.
  • Vertel het zoveel mogelijk mensen. Ga samen met iemand stoppen of sporten.
  • Beloon uzelf: Als u vijf keer uzelf heeft gedragen; geeft u uzelf iets leuks. Als u twee keer uw voornemen breekt, legt u uzelf een vervelend klusje op.