De Nederlandse supermarkten liggen vol met groente-, fruit- en zuivelproducten afkomstig uit een ander land. De reden: het zou goedkoper zijn. Dit is slecht voor het milieu, én voor Nederlandse boeren, stelt de ChristenUnie. Daarom vindt de partij dat Nederlandse producten voorrang moeten krijgen in de supermarkten. Wat vindt u?
Bij veel versproducten staat vermeld waar deze geproduceerd zijn. Sperziebonen uit Marokko, appels uit Nieuw-Zeeland, druiven uit Zuid-Afrika… het zijn slechts drie voorbeelden van producten die we ook van Nederlandse bodem kunnen halen.
Maar die Nederlandse producten hebben een duur imago en daarom vermijden veel inkopers ze. Met als gevolg: import van goedkope groente, fruit en zuivel en export van onze ‘dure’ producten. Een slechte zaak, vindt Carla Dik-Faber van ChristenUnie. Niet alleen vanwege de milieubelasting om al die producten te vervoeren, maar ook omdat “we veel voedsel importeren uit landen waarvan we vaak geen idee hebben hoe het zit met de standaarden voor milieu en dierenwelzijn.”
En dat dure imago klopt overigens ook niet. Recent onderzoek van het Voedingscentrum heeft aangetoond dat een maaltijd met regioproducten en volgens de Schijf van Vijf zo’n 50 cent goedkoper is dan een maaltijd met dezelfde producten uit ‘goedkopere’ landen.
Supermarkten hebben te veel macht
Om de eigen producten van het dure imago af te helpen, moeten deze tegen eerlijke prijzen een prominente plek krijgen in de Nederlandse supermarkten, vindt Carla Dik-Faber. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Dit vraagt namelijk overleg en afstemming met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging van supermarkten. Het probleem is volgens haar dat de supermarkten te veel macht hebben.
Als voorbeeld noemt ze aardbeien. Voorheen was er een bepaald seizoen waarin je aardbeien kon kopen. Tot supermarkten besloten om geïmporteerde supermarkten met kerst aan te bieden; nu zijn ze het hele jaar door beschikbaar. Zo worden consumenten gestuurd door de markt.
Verandering
Ook moet nog duidelijker worden van welke producent de producten afkomstig zijn en welke prijs ervoor betaald is. Zo kunnen consumenten een bewustere – niet alleen voor de eigen portemonnee – keuze maken. Dit vraagt om stengere regelgeving vanuit Brussel.
Wat vindt u?
Moeten groente-, fruit- en zuivelproducten uit Nederland voorrang krijgen in de supermarkten, met de daarbij horende seizoensafhankelijke beschikbaarheid? Of maakt het u niet uit waar producten vandaan komen, zolang u ze maar het hele jaar door kunt kopen? Laat hieronder uw reactie achter.