Gezaghebbende medici, academici en andere professionals in de gezondheidszorg stellen dat een extra belasting op suiker mensen kan helpen om gezonder te leven. Zou een suikertaks u ervan weerhouden om (veel) ongezonde producten te kopen?
De prominenten vroegen in een open brief, gericht aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, aandacht voor de voorkoming van dementie. Ze benadrukten dat er elk uur vijf dementiepatiënten bij komen. Ook zouden er naar verwachting in 2040 twee keer zoveel mensen aan dementie lijden als nu: in totaal een half miljoen mensen.
“De bevolking kan best geholpen worden met het aanpassen van de leefstijl,” vindt geriater Marcel Olde Rikkert. Het ondersteunen en promoten van een gezondere leefstijl, kan leiden tot wel 20 procent minder gevallen van dementie per jaar. Bovendien kan daarmee tot wel 2 miljard euro op de gezondheidsbegroting bespaard worden.
Naast 35 professoren hebben ook verschillende gezaghebbende zorgprofessionals, zoals vertegenwoordigers van het Trimbosinstituut en de GGD, oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart, seniorenbond KBO-PCOB en zorgverzekeraar Menzis, de brief ondertekend. Volgens de auteurs zet het ministerie van Volksgezondheid zijn hoop op de pil die er moet komen tegen Alzheimer, terwijl er ook veel gebaat is bij preventie.
Suikertaks
Een van de middelen waarmee de auteurs dit willen bereiken, is een suikertaks. In ruim 40 landen bestaat dit al. In Engeland wordt bijvoorbeeld geen btw geheven op een groot deel van de voedingsmiddelen, maar juist wel op snoep, snacks, ijs en frisdrank. In Nederland is daarentegen de prijs van gezonde voeding de laatste jaren veel harder gestegen dan die van ongezonde voedingsmiddelen. En dit terwijl verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat aankoopgedrag van voedsel grotendeels wordt bepaald door de prijs.
Wat vindt u?
Zou een suikertaks helpen en u ervan weerhouden om (veel) ongezonde producten te kopen? Laat het ons weten!