Intensievere verkeerssurveillance op risicovol rijgedrag kan ervoor zorgen dat de sterke groei van het aantal ongevallen op de Nederlandse snelwegen wordt teruggedrongen. Dit blijkt uit een rapport van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Maar is dit nodig?
SWOV heeft onderzoek gedaan naar hoe de huidige aanpak van de verkeershandhaving op Nederlandse autosnelwegen geoptimaliseerd kan worden. Verhoudingsgewijs zijn de snelwegen veilige wegen, maar de afgelopen jaren is dit wel verminderd: het aantal geregistreerde ongevallen neemt toe.
De aanpak van de verkeershandhaving is geanalyseerd, waarbij gekeken is naar de efficiëntie, effectiviteit en acceptatie door burgers. Het huidige beleid en de handhaving in de praktijk zijn daarvoor onderzocht.
De conclusie van het onderzoek is dat gerichte handhaving op risicovol rijgedrag kan leiden tot veiliger verkeersgedrag en tot minder ongevallen. In 2017 werd driekwart van de locaties voor radarcontrole uitgekozen met als doel opsporing van algemene criminaliteit. SWOV stelt dat een betere monitoring van de effecten van radarcontroles leidt tot een betere verkeersveiligheid.
In de afgelopen vijf jaar is het aantal ongevallen op Nederlandse autosnelwegen verdubbeld van 17.000 in 2014 naar ruim 38.000 in 2018. Daarbij vielen ook meer doden. Een te hoge snelheid en afleiding zijn de belangrijkste oorzaken. SWOV vermoedt dat afleiding voornamelijk te maken heeft met de smartphone en mogelijk door de afgenomen handhaving van politie.
In 2018 vielen er in totaal 647 doden in het verkeer, waarvan 81 op snelwegen in het land. Ter vergelijking: in 2014 waren dat er nog 19 minder.
Wat denkt u: zullen extra gerichte radarcontroles de snelwegen veiliger maken?
- De Telegraaf
- ANP