Word flexibeler en voorkom blessures
Stijve spieren en gewrichten en een slechte houding door het kijken naar een scherm: wie heeft er tegenwoordig niet last van? Ons lichaam vormt zich hiernaar, waardoor je klachten alleen maar verergeren. Een goede mobiliteit van de spieren is daarom steeds belangrijker. Fysiotherapeut en personal trainer Mark Chen vertelt hier meer over en geeft tips.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Vandaar dat steeds meer sportscholen mobiliteitstraining aanbieden. Maar eerst: wat is mobiliteit of flexibiliteit precies?
Wat is mobiliteit of flexibiliteit?
Mobiliteit is het vermogen om een gewricht in zijn volledige beweeglijkheid te kunnen gebruiken. Dit is vooral afhankelijk van de soepelheid van de spieren, pezen en ligamenten rondom het gewricht. Maar wat we soms vergeten is dat het ook afhangt van het vermogen om de spieren in te kunnen zetten en aan te kunnen spannen in verschillende posities. Dat betekent simpel gezegd het volgende: als ik tegen je rug en schouders druk terwijl je de grond probeert te raken, lukt dat vaak wel. Kun je daar alleen ook komen zonder hulp van iemand anders of van de zwaartekracht?
Maak je optimaal gebruik van de beweeglijkheid in het gewricht, dan kun je daarmee blessures voorkomen. Het lichaam is namelijk heel creatief in het vinden van zogenaamde sluiproutes. Dit noemen we 'alternatieve mobiliteit'. Hoe dat eruitziet of voelt, kun je zelf ervaren met de oefening in de onderstaande video.
Wat bepaalt mobiliteit?
Er zijn verschillende factoren die je mobiliteit beïnvloeden, zoals:
- genetische factoren
- bindweefselelasticiteit
- spierkracht
- geslacht
- leeftijd
- activiteitsniveau
- blessures en medische geschiedenis
- vaak herhaalde bewegingspatronen
- houding
Maar het belangrijkste is misschien wel de vraag of je wekelijks aan mobiliteitstraining doet. Het gezegde 'rust, roest' is namelijk volledig van toepassing als we het hebben over het behouden van onze mobiliteit. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de oudere bevolking in Azië, dan zie je dat bijna iedereen op hoge leeftijd nog steeds in volledige hurkzit kan zitten. Wij als westerlingen hebben daar over het algemeen veel meer moeite mee.
Test jezelf: de overhead squat
De overhead squat is een beweging die je veel vertelt over je algehele mobiliteit. Het idee is simpel: houd een stok vast met je armen recht omhoog en probeer volledig in een squat te zakken. Terwijl je dit doet, kijk je naar wat er gebeurt in je gewrichten zoals de enkel, knie, heup, rug en schouders. Blijven die netjes recht? Of zie je allerlei bewegingen die niet nodig zijn, maar je niet kunt corrigeren?
Ik ben niet zo flexibel, en nu?
Kom je erachter dat je veel minder flexibel bent dan je dacht? Dan kun je dat vaak volledig corrigeren. Om dat te doen, zijn er programma's die persoonlijk afgestemd zijn op jouw verbeterpunten, zoals onze 'Physiapp'. Hiermee kunnen we programma's direct naar je computer of telefoon sturen. Je kunt uiteraard ook een sportfysiotherapeut, personal trainer of yogadocent zoeken die je daarbij kan helpen!
Wil jij een vraag stellen aan Mark? Stuur dan een mailtje! Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal hij deze beantwoorden en publiceren we deze op de site.
Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter online platform Mark Chen Movement.