Onderzoekers van het Erasmus MC hebben 100 DNA-variaties en 77 artrose genen ontdekt die het risico op artrose vergroten. De verwachting is dat deze ontdekking uiteindelijk zal leiden tot een eerste genezende behandeling.
De onderzoekers, dr. Cindy Boer en dr. Joyce van Meurs, spreken van een mijlpaal in het begrijpen van de ziekte. Niet alleen hopen ze de ziekte in de toekomst te kunnen genezen. Met de vondst hebben ze ook nieuwe aanknopingspunten gevonden voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën tegen artrose.
Schade aan gewrichten
Artrose is een aandoening aan de gewrichten die wereldwijd meer dan 300 miljoen personen treft. In Nederland zijn dat er naar schatting 1 miljoen. Artrose is een geleidelijk toenemende schade aan het gewricht met als belangrijkste kenmerk afbraak van het kraakbeen op het gewrichtsoppervlak. Dit leidt tot chronische pijn en stijfheid in de gewrichten. Het is een belangrijke oorzaak van invaliditeit.
Tot op de dag van vandaag zijn er geen genezende behandelingen beschikbaar. Behandeling bestaat op dit moment uit pijnbestrijdende middelen, fysiotherapie en in het eindstadium van de ziekte – indien mogelijk - een gewrichtsprothese. Een beter begrip van de oorzaken van de ziekte én de ontwikkeling van nieuwe behandelingen zijn daarom dringend nodig.
Medicijnen
De onderzoekers hebben de genen die het risico op alle soorten artrise vergroten ook vergeleken met een grote database met bestaande en dus al geregistreerde medicijnen. "Daaruit blijkt dat er al verschillende medicijnen bestaan die aangrijpen op moleculen waar de gevonden genen voor coderen," aldus Boer en Van Meurs.
Met de recente ontdekking van de genen wordt een reusachtig stuwmeer aan waardevolle informatie blootgelegd, waar artrose-wetenschappers ontelbaar veel vervolgstudies op kunnen baseren, stellen twee onderzoekers. "Als die bestaande medicijnen inderdaad ook invloed hebben op de biologie achter het ziekteproces van artrose, kan er over acht tot tien jaar een eerste therapie beschikbaar zijn waarmee we artrose kunnen behandelen of voorkomen," hoopt het duo.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell.
- Erasmus MC