Gezond Lezen: Ontzitten

Minder zitten voor meer vitaliteit

Getty Images

Er verschijnen veel boeken over voeding, leefstijl en gezondheid. Diëtist/journalist Karine Hoenderdos leest én beoordeelt boeken voor Gezondheidsnet. Deze keer: 'Ontzitten' van Paul Akkermans.

Kort en krachtig

In Nederland zitten we gemiddeld 9 uur per dag en dat is niet goed voor onze gezondheid. Dit boek is een pleidooi om minder te zitten en om ons 'zitbewustzijn' te vergroten.

Wie is de auteur?

Paul Akkermans is gezondheidszorgtechnoloog. Hij ontwikkelt meubilair voor mensen die niet op een standaardstoel kunnen of willen zitten. Akkermans heeft veel belangstelling voor een gezonde leefstijl.

Waarover gaat dit boek?

Het boek gaat over zitten, en waarom we dat zo veel en graag doen. Op school, op kantoor, thuis op de bank: we zitten een groot deel van de dag. Dat heeft een negatief effect op de gezondheid. Tijdens het zitten is er veel druk op de tussenwervelschijven, vermindert de doorbloeding, stroomt het lymfevocht niet meer soepel door, neemt het energieverbruik af en zorgt het gebrek aan beweging voor hogere bloedsuikerpieken na een maaltijd. Ook voor de hersenen is lang zitten niet goed. Activiteit heeft een positief effect op de doorbloeding van de hersenen en het geheugen. Stilzitten zorgt dat ook de hersenen minder 'conditie' krijgen. Het boek is een pleidooi voor minder zitten, en om vaker op te staan en te bewegen als je lang achter elkaar moet zitten. Het geeft verder informatie over de zithouding, ergonomie en Arbo-richtlijnen. De auteur is een voorstander van 'actief zitten'. We moeten volgens Akkermans niet stilzitten op een comfortabele stoel, maar we moeten juist steeds een beetje veranderen van houding en wiebelen op een stoel die minder comfortabel is. Actief zitten kan ook als we op de grond gaan zitten, of op een bal of balanskruk plaats nemen. Het wordt tijdens het lezen wel steeds duidelijker dat de auteur 'toevallig' zelf ook zo’n actieve balanskruk heeft ontworpen. Dat geeft het boek een commercieel tintje en dat is jammer.

Wat kun je praktisch met dit boek?

Na alle uitleg over de nadelen van zitten, de juiste zithouding en arbo-richtlijnen gaat het pas in hoofdstuk 5 over de maatregelen die je zelf kunt nemen als je minder wilt gaan zitten. Dat begint met bewustwording van het aantal uren dat je zit en met het stellen van een doel. De tips die vervolgens in het boek worden beschreven zijn vrij voor de hand liggend: lopend bellen, staand vergaderen, een alarm afstellen zodat je elke 25 minuten even opstaat, huishoudelijke klusjes niet uitbesteden. De auteur pleit verder voor een actieve werkomgeving met bijvoorbeeld zit-stabureaus, een bureaufiets, het stimuleren van de trap in plaats van de lift, of het neerzetten van een tafelvoetbalspel neer te zetten. Vanzelfsprekend is er ook weer de tip om een balanskruk aan te schaffen.

Eindoordeel

Een relatief dun en gemakkelijk leesbaar boekje over zitten en de schadelijke gevolgen van teveel zitten. Het voordeel is dat het boek je meer bewust maakt van je zitgedrag. Jammer dat de tips om te ontzitten wat voor de hand liggend zijn en dat de auteur ook zijn eigen balanskruk aanbeveelt.

Ontzitten, Minder zitten voor meer vitaliteit, Paul Akkermans, Brave New Books, ISBN 9789464488210, 144 pagina’s, € 20,00.