Je verzekeraar weet bij welke huisarts nog wél plek is
Overstappen naar een andere huisarts kan wat gedoe opleveren. Mag een nieuwe huisarts je weigeren? En wat moet je doen als je nergens terecht lijkt te kunnen?
Plus Magazine vroeg 1690 mensen naar hun ervaringen met de huisarts in de afgelopen 2 jaar. 9 procent van de respondenten stapte in die 2 jaar over naar een andere huisarts. 19 procent daarvan gaf aan dat dit wel veel moeite heeft gekost. Meestal kwam dat doordat de huisartsenpraktijk waar men naartoe wilde vol zat, of omdat er geen andere huisarts in de buurt te vinden was.
Zelf kiezen
Het is niet verplicht om ingeschreven te staan bij een huisartsenpraktijk. Handig is het wel: je kunt dan altijd bij je huisarts of de huisartsenpost terecht als je zorg nodig hebt. Je kiest zelf je huisarts uit.
Bevalt de huidige huisarts niet, dan mag je gewoon van huisarts veranderen. Sta je ingeschreven bij een praktijk met meerdere artsen, dan kun je overstappen naar een collega van je huidige dokter. Maar je mag ook op zoek gaan naar een heel andere praktijk. Je moet dan wel op een paar zaken letten.
Mag je geweigerd worden?
Een nieuwe huisarts mag patiënten weigeren. Deze dokter moet dan wel een geldige reden hebben. Geldige redenen zijn:
- Afstand: woon je te ver weg van de praktijk, dan kan de huisarts in geval van nood niet snel genoeg bij je zijn. Een huisarts moet bij een spoedgeval binnen vijftien minuten bij een patiënt kunnen zijn. Daarom worden mensen nogal eens geweigerd als ze in het 'verkeerde' postcodegebied wonen.
- Te veel patiënten: Ook als de praktijk vol is, mag een huisarts nieuwe patiënten weigeren. Maar wat is vol? Dat is niet wettelijk vastgelegd. De norm is momenteel 2168 patiënten, maar iedere huisarts mag hiervan afwijken.
- Andere visie: Als een huisarts niet wil instemmen met bepaalde zorgwensen, bijvoorbeeld een verzoek voor euthanasie of alternatieve geneeswijzen, mag deze aangeven dat je naar een andere praktijk op zoek moet.
- Recent consult: Als de nieuwe huisarts je pas nog geholpen heeft als waarnemer van de huidige huisarts.
'Te oud' is geen geldige reden om geweigerd te worden als nieuwe patiënt bij een huisartsenpraktijk.
Geweigerd, wat dan
- Vraag door: Word je geweigerd als nieuwe patiënt, informeer dan naar de reden.
- Zoek verder: Is er een geldige reden om je af te wijzen? Vraag bij welke praktijken je wel terecht kunt.
- Klacht indienen: Word je met een ongeldige reden afgepoeierd? Het is natuurlijk de vraag of je daar dan überhaupt nog terecht wilt als patiënt. Wil je er toch werk van maken, dien dan een klacht in bij de onafhankelijke klachtenfunctionaris van de huisartsenpraktijk. Iedere huisarts is verplicht er één te hebben.
- Hogerop: Haalt dat ook niets uit? Dien een schriftelijke klacht in bij een geschilleninstantie. Sinds 1 januari 2017 moet iedere zorgaanbieder zich hierbij aansluiten. De Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg (SKGE) is de eerste erkende geschilleninstantie voor huisartsen en apothekers.
- Zorgverzekeraar: Je kunt ook advies vragen aan je zorgverzekeraar. Deze heeft contracten met een groot aantal huisartsen en weet waar nog wel plek is voor nieuwe patiënten.
Overstap regel je zo
Heb je een nieuwe dokter op het oog, informeer dan bij de praktijk of ze je als patiënt kunnen aannemen. Vervolgens kun je eventueel eerst een kennismakingsgesprek aanvragen. Controleer ook bij je zorgverzekeraar of de nieuwe huisarts een contract heeft met jouw verzekeraar.
Wil je definitief van huisarts veranderen, schrijf je dan eerst in bij de nieuwe praktijk. Meld vervolgens aan de oude huisarts dat je daar weggaat en geef de gegevens van de nieuwe huisarts door. Dit kun je mondeling, telefonisch of schriftelijk regelen. Je oude huisarts stuurt je medisch dossier door aan de nieuwe.
- Plus Magazine
- Rijksoverheid