Dan maar naar de beurs?
Volgens De Nederlandsche Bank, hebben Nederlanders eind vorig jaar meer geld van de spaarrekening opgenomen, dan gestort. De lage rente drijft steeds meer mensen naar de beurs.
Een paar jaar geleden waren de deposito's, waarbij het geld wat langer vast staat, nog populair. Daar kon je met gemak 5% rente op je geld krijgen. Maar die tijd is voorbij. Het is echt speuren naar een spaarrente van meer dan 2,5% op een deposito. Een gewone spaarrekening 'doet' vaak niet meer dan 2%.
En het stropen naar hoge spaarrentes brengt nog een gevaar met zich mee, stelt oud Rabo-topman Bert Heemskerk. In zijn verhoor door de commissie De Wit, die de (banken)crisis in Nederland onderzocht, deed hij een opmerkelijke uitspraak. Nederland telt volgens hem nog altijd Icesave-achtige banken. Banken die profiteren, of zelfs misbruik maken, van het depositogarantiestelsel. Welke banken dat precies zijn, wilde Heemskerk niet zeggen. Maar sinds het Icesave-debacle lijkt zelfs gewoon sparen bij de bank niet meer 'safe'.
Particulieren keren daarom terug naar de beurs. Dat merkt onder meer de online-broker BinckBank, waar de winst vorig jaar met meer dan 50% toenam. Ook bij vermogensbeheerder Velthuyse & Mulder is het weer drukker. ,,Op de relatief veilige obligaties kunnen nu rendementen van meer dan 4,5% worden gehaald. Daarnaast is het zelfs mogelijk om hogere rendementen te realiseren door gebruik van ondermeer samengestelde obligaties. De beurzen bieden kansen, de AEX steeg vorig jaar zelfs met 36,3%. Het is natuurlijk niet gezegd dat de volledige index wederom zo'n spurt zal maken, maar er zijn zeker weer aandelen die mooie rendementen kunnen realiseren," stelt Robin Bauer, Beleggingsadviseur bij Velthuyse & Mulder.
Wie met spaargeld wil gaan beleggen kan daarom volgens de vermogensbeheerder het beste zorgen voor een goede mix van aandelen en obligaties. Dat kun je zelf doen, maar een beheerder kan ook helpen bij het samenstellen en actief beheren van een goede mix om zo risico's te beperken en kansen optimaal te benutten. Want gewoon aandelen kopen en rustig wachten tot ze meer waard worden is er met dank aan het huidige beursklimaat niet meer bij. Anticiperen op de huidige marktomstandigheden, actief beheer en aanpak is nu ook weer het devies.