Na de hypotheekrente, stijgt nu ook de spaarrente licht. Wilt u gebruik maken van deze hogere rentes, kies dan 1 van deze (Europese) spaardeposito’s.
Spaarrente op deposito’s stijgt
Na de hypotheekrente, stijgen ook de spaarrentes. Bij (spaar)deposito’s gaat het om spaargeld dat tijdelijk wordt vastgezet in ruil voor een hogere rente. De stijgende spaarrente is het resultaat van het ECB-beleid dat zowel haar rentes verhoogde als kwantitatieve verkrapping doorvoerde om de inflatie tegen te gaan, die opveerde na de Russische inval van Oekraïne.
Inmiddels zijn op vrijwel alle looptijden, van 3 maanden tot en met 5 jaar, de spaarrentes gestegen. Onder andere Renault Bank, Orange Bank, Klarna, LHV en Nordax Bank hebben de spaarrente verhoogd. De verhogingen varieerden van een tiende tot zelfs een procent erbij dit jaar.
Een hogere rente over de landsgrenzen
Zoals de namen van deze spaarbanken al doen vermoeden, moet u voor een hogere spaarrente de grens over.
Sparen in het buitenland is tegenwoordig eenvoudig. Via online spaarbemiddelaar Raisin, kunt u gratis verschillende (Europese) spaardeposito's openen en beheren, gewoon in de Nederlandse taal.
Depositosparen in het buitenland moet bij u passen
Binnen de Europese Unie geldt over dezelfde garantie als in Nederland op spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder per bank, of een gelijkwaardig bedrag in de lokale valuta. Elk EU-land is verantwoordelijk voor het in plaats hebben van zo'n depositogarantiestelsel. Het is slim om de voorwaarden te raadplegen, voordat u een rekening opent.
Bij depositosparen bent u minder flexibel. U zet uw spaargeld namelijk tijdelijk vast. Op zijn hoogst bij impactvolle en onvoorziene gebeurtenissen, zoals overlijden, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of schuldsanering, kan een deposito worden beëindigd. Banken kunnen hier kosten voor in rekening brengen, waarbij buitenlandse banken het minst flexibel zijn − in de meeste gevallen gaat de opgebouwde rente verloren en ontvangt u alleen de originele inleg terug.