Postbank vanaf dinsdag ING: dit verandert er!

Na een lange overgangsperiode houdt de Postbank dinsdag eindelijk op te bestaan en gaat verder onder de naam ING. Maar wat verandert er voor de klanten van de Postbank en ING? 10 grote veranderingen op een rij.

Getty Images

Na een lange overgangsperiode houdt de Postbank dinsdag eindelijk op te bestaan en gaat verder onder de naam ING. Maar wat verandert er voor de klanten van de Postbank en ING? Geld & Recht zet de tien grootste veranderingen op een rij.

Vanaf komende dinsdag nemen de telefonisten bij de Postbank de telefoon op met ING. Op de rekeningsafschriften prijkt dan de oranje leeuw. Het 'giroblauw past bij jou' is verleden tijd. Maar voor wie verandert er nu het meeste? Voor de klanten van ING, of die van de Postbank?

Het antwoord is wellicht verrassend: de nieuwe bank mag dan wel ING heten, het wordt eigenlijk een soort Postbank. Een Postbank zonder postkantoren, dat wel. De belangrijkste veranderingen op een rijtje.

1) Postbank- en ING-klanten krijgen nieuwe pinpas

Postbank-klanten krijgen een nieuwe pinpas, waarop voortaan ook hun chipknip staat. In tegenstelling tot andere bankklanten, hadden Postbank-klanten altijd aparte pasjes om te pinnen en te chippen.

Bij ING-klanten was het al gecombineerd, maar ook die krijgen een nieuw pasje. Dat heeft alleen een iets ander ontwerp dan hun oude pas. Het nieuwe pasje valt gewoon in de bus, ergens in de loop van 2009. De pincode blijft hetzelfde. Het saldo op de oude chippas blijft geldig en kan gewoon nog worden opgemaakt. Net zoals Postbank-klanten kunnen ook ING-klanten voortaan zelf een geinig plaatje op de pas laten zetten. Wie al zo’n plaatje had, mag binnenkort voor zijn nieuwe pas gratis een nieuw plaatje uitzoeken.

2) Postbank-klanten krijgen een extraatje op hun nieuwe ING-creditcard.

Postbank-klanten hebben voortaan een aankoopverzekering op hun creditcard. Alle artikelen die gekocht zijn met de creditcard zijn daarmee 180 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadiging (tot 5000 euro per jaar en maximaal 2000 euro per gebeurtenis). De standaard oude ING-creditcard had die verzekering al. Ook nieuw is de pincode op deze creditcard. Die moet in steeds meer winkels in binnen- en buitenland worden gebruikt. De oude kaart had al een pincode, maar die werd alleen gebruikt voor geldopnames bij de automaat.

3) ING-klanten gaan betalen voor de service-nummers

ING-klanten hebben op dit moment een gratis nummer om te bellen. Bij de nieuwe ING moeten zij voortaan 10 cent per minuut gaan betalen. Postbank-klanten waren al gewend om te betalen voor het bellen naar hun bank, al kostte dat slechts 5 cent per minuut.

Daar krijgen zij dan wel een heel goed belcentrum voor terug, zegt ING. ,,Wij hebben veel geïnvesteerd in ons nieuwe telefoonsysteem. Via de nieuwe structuur komen klanten nóg sneller uit bij de juiste adviseur,” zegt een woordvoerder.

De Saldolijn van ING en de Girofoon van de Postbank, bedoeld om saldo-informatie op te vragen, kosten overigens nu ook al 10 cent. Dat blijft dus zo.

4) Postkantoren gaan dicht

Postbank-klanten moeten verkassen, maar ING-klanten krijgen er extra adressen bij. De postkantoren gaan de komende jaren langzamerhand dicht. Een postkantoor sluit zodra TNT-post en ING, ieder een geschikt pand hebben gevonden om naartoe te verhuizen. Postagentschappen in winkels zoals de Bruna blijven wel. In de loop van 2009 kunnen ING-klanten hier ook terecht.

De nieuwe kantoren zijn een verbetering voor Postbank-klanten. Zo zijn ze van maandag tot en met vrijdag tot 18.00 uur en op zaterdag tot 17.00 uur open. Postkantoren sluiten zaterdag nu vaak al ’s middags, of zijn helemaal niet open.

Verder kan een Postbank-klant bij zijn bankkantoor voortaan terecht voor advies, zoals andere bankklanten dat ook altijd konden. Eerder hadden ze alleen een advieshoekje.

5) ING en Postbank krijgen een nieuwe gezamenlijke website

ING en Postbank krijgen allebei een nieuwe website. Het adres daarvan wordt www.ing.nl. Klanten van Postbank moeten een nieuw adres als bookmark opslaan, maar die van ING ook (zij gingen altijd naar ingbank.nl). De oude adressen worden nog een tijdje doorgeleid naar de nieuwe site.

6) ING-klanten gaan minder betalen

Klanten van de huidige ING gaan de tarieven van de Postbank betalen, en die zijn lager. ING-klanten betalen nu 12,95 euro per jaar voor hun pinpas. Dat wordt bij de Postbank 12,40 euro (basispakket). Voor een creditcard betalen ING-klanten 25 euro per jaar extra. Dat wordt bij de Postbank 18,40 euro extra, als ze opwaarderen naar een ‘betaalpakket’ van jaarlijks 30,80 euro. Bovendien wordt er dan geen geld meer in rekening gebracht voor pinnen buiten de eurozone (bij ING nu 2,25 euro per transactie).

7) Postbank-klanten krijgen nieuwe overschrijvingskaarten

De oude overschrijvingskaarten van Postbank en ING blijven gewoon werken. Als het boekje bijna op is, krijgen Postbankklanten vanzelf nieuwe. ING-klanten blijven op dezelfde manier kaarten bestellen.

8) ING-spaarrekeningen veranderen, rente niet

De spaarrekeningen van de nieuwe ING worden gebaseerd op die van de Postbank. Postbank-klanten houden dus hun spaarrekening zoals die nu is: alleen krijgt de rekening een andere naam. De rekeningen van ING hebben een andere structuur. ING-klanten worden omgezet naar een ander soort rekening. De ING belooft wel dat de rente hierdoor niet verandert.

9) De spaargeldgarantie wordt minder

Klanten die bij zowel ING en Postbank een spaarrekening hadden, ontvangen minder dekking voor hun spaargeld. Dat zit zo: de spaargeldgarantie van momenteel 100.000 euro geldt per persoon, per bank. Wie een rekening had bij Postbank en een rekening bij ING, had op beide rekeningen een dekking van 100.000 euro. De twee rekeningen worden niet samengevoegd, maar wel allebei ondergebracht bij de nieuwe ING. Dit betekent dat het maximaal gegarandeerde bedrag van 100.000 euro nu geldt voor de som van de saldo’s van deze rekeningen.

10) Het verschil tussen bank- en gironummer vervalt

De aloude vraag ‘ziekenfonds of particulier’ is al een paar jaar geschiedenis, de vraag ‘bank of giro’ binnenkort ook. Ziet u na de overgang nog een oud formulier met de optie ‘bank of giro’? Dan maakt het niet uit welke optie u kiest.

In zijn advertenties hamert ING erop: Postbank-klanten houden bij de nieuwe ING hun oude rekeningnummer.

Dat is zo. Alleen het rekeningnummer voor internationaal gebruik verandert wél. Deze ‘IBAN-code’, bedoeld voor buitenlanders die geld willen overmaken naar de Postbank-klant, bevat nu nog een codering die aangeeft dat het een rekening bij de Postbank betreft. Die verandert in een codering die verwijst naar ING. Het nieuwe rekeningnummer staat in kleine letters onderaan uw afschriften, of u kunt het opzoeken op de website van ING.

De nieuwe code is al sinds 1 januari te gebruiken. Betalingen naar het oude internationale Postbank-rekeningnummer worden nog doorgeleid tot en met 31-12-2011.

Auteur