Dit jaar ben ik weduwnaar geworden. Daardoor mag 30.000 euro spaargeld hebben, zonder dat ik er belasting over moet betalen. Samen met mijn betaalrekening kom ik er net boven. Moet ik nu geld van m’n rekening halen om niet boven die grens te komen?
Heel belangrijke vraag, omdat straks op 1 januari weer de peildatum is voor het spaargeld. Het geld dat je dan bezit, telt voor de vermogensheffing. Het gaat niet alleen om de spaarrekening, maar om al het geld dat je hebt. Dus ook de bedragen op je betaalrekening, of het geld dat je thuis hebt. Beleggingen en de netto waarde van een tweede huis tellen ook mee.
De grens van 30.360 (2019) euro per persoon, is niet alleen belangrijk voor de vermogensheffing, maar ook voor de huurtoeslag. Het is natuurlijk niet tegen de wet om hieraan enige sturing te geven, bijvoorbeeld door in december enkele aankopen te doen, die u toch zou doen. Of een bedrag te schenken aan de kinderen, of aan een goed doel. Je moet je dus niet alleen in
februari of maart met je belastingen bemoeien, als je de aangifte moet invullen, maar ook in de laatste maanden van het jaar.
Overigens: een kleine overschrijding van het heffingsvrije spaargeld is voor de vermogensbelasting niet zo’n probleem. Dat zal u hoogstens een paar tientjes kosten.
Voor de huurtoeslag kan het er wel stevig inhakken. Je kan er je hele huurtoeslag door kwijt raken. Voor de zorgtoeslag ligt de vermogensgrens veel hoger: ruim 145.000 voor een echtpaar en 114.700 voor een alleenstaande. Mensen die hun huis verkocht hebben en nu in een huurwoning zitten, moeten er dus rekening mee houden dat ze hun zorgtoeslag kwijtraken