Effect ECB-renteverhoging op hypotheekrente en spaarrente

Handen schudden
Getty Images

De Europese Centrale Bank heeft de belangrijkste beleidsrentes met maar liefst 0,75% verhoogd. Welk effect heeft dit op de hypotheekrente en spaarrente?

De ECB heeft gekozen voor de grootste renteverhoging ooit, sinds de invoering van de Euro ruim 20 jaar geleden. Met deze rentestap wil de centrale bank laten zien dat het prioriteit heeft, om de hoge inflatie de kop in te drukken. Wat gaan we ervan merken? 

Wat doet de hypotheekrente?

Langlopende leningen, zoals hypotheken, trekken zich weinig aan van de ECB-beleidsrente.

Toch is de verwachting dat de hypotheekrente verder oploopt. De hoge inflatie is namelijk ook van invloed op de rentestand. Dit zagen we de afgelopen maanden al. Mede door de oplopende inflatie, steeg de gemiddelde hypotheekrente van 1,5% in de lente naar bijna 4% nu.

Om een verwachting voor de hypotheekrente te geven kijken we naar de kapitaalmarktrente. Dit tarief reageert sneller en sterker op economische ontwikkelingen. 

De vraag is nu of er beleggers vertrouwen hebben dat het de ECB lukt om de hoge inflatie te beteugelen. Vooralsnog loopt de kapitaalmarktrente verder op en verhogen geldverstrekkers nog wekelijks hun tarieven.

Op een gegeven moment zal de hypotheekrente een piek bereiken, maar de vraag is waar die ligt. Analisten verwachten dat de komende maanden nog verschillende ECB-renteverhogingen. Pas in 2023 of 2024 zal de inflatie op de gewenste 2% zitten. 

●    Wilt u een verdere renteverhoging voor zijn. Dan is dit hét moment om in actie te komen. Ontvang hier vrijblijvend uw beste aanbod. 
●    Bijvoorbeeld als u eraan denkt om overwaarde op te nemen. Ook dit zal naar verwachting duurder worden. Bereken hier uw verzilvermogelijkheden.

Wat doet de spaarrente?

De spaarrente wordt wél sterk beïnvloed door de ECB-rente en dan specifiek de depositorente. Dit is het tarief waartegen banken overtollig kasgeld kunnen stallen bij de centrale bank. Deze was lange tijd negatief, waardoor banken vaak betaalden voor spaargeld. Dit werd deels doorberekend aan de spaarder. 

Met de vorige renteverhoging door de centrale bank in juli ging dit tarief naar 0%. De meeste banken hebben vervolgens hun spaarboete voor particuliere klanten laten vallen. 

Nu gaat het ECB-depositorente naar 0,75%. De komende tijd moet dit voor een licht oplopende spaarrente zorgen. Vooralsnog blijft de rente op Nederlandse vrij opneembare spaarrekeningen rond 0% hangen.

Wie niet wil wachten op een renteverhoging, kan eens een kijkje nemen over de grens nemen. Diverse Europese spaarbanken bieden een hogere spaarrente: Bijvoorbeeld 0,65% rente vrijopneembaar bij het Franse Renault Bank of 2% als u het spaargeld 1 jaar vast zet bij het Italiaanse Banca Progetto.