LinkedIn: verbeter uw professionele contacten

Getty Images

Net als Facebook is LinkedIn een zeer populaire internetgemeenschap. Maar waar Facebook gericht is op contact onderhouden met familie en vrienden, is LinkedIn bedoeld voor mensen die hun werk- en zakelijke contacten willen verbeteren. Is het ook iets voor u?

Een gemeenschap voor professionals

De bekende gemeenschapssites als Hyves en Facebook zijn prima geschikt om op een informele manier in contact te komen met anderen. Deze gemeenschappen worden voornamelijk gebruikt om berichten uit te wisselen met familie, vrienden en kennissen.
De gemeenschap LinkedIn wijkt op dit gebied nogal af. LinkedIn richt zich niet op vrije tijd maar specifiek op beroepsactiviteiten. Het is een gemeenschap waarin professionals, in de breedste zin van het woord, de mogelijkheid hebben zichzelf voor te stellen, aan te bieden en gemakkelijk contacten op te doen. Het is een goede manier om uw carrière te stimuleren, bijvoorbeeld door kennis uit te wisselen of te zoeken naar een nieuwe baan.

Als u lid geworden bent van LinkedIn, bouwt u een eigen netwerk op van contactpersonen. Dit lijkt enigszins op hoe u een vriendenkring opbouwt met Facebook. U nodigt bekenden uit om contactpersoon in uw netwerk te worden. Deze mensen hebben weer een eigen netwerk, waarvan de leden indirect ook tot uw netwerk gaan behoren. Op die manier is het mogelijk een uitgebreide kennissenkring van professionals op te bouwen.

De voordelen van LinkedIn

Het heeft weinig zin lid te worden van een gemeenschap als u er verder niets aan heeft. Voor een professional -werkgever, werknemer, werkzoekende of zelfstandige- kan het echter zeer de moeite waard zijn om met LinkedIn een netwerk op te bouwen. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe baan, kunt u de juiste ingang bij een bedrijf vinden via een contactpersoon. Daarnaast is het mogelijk uzelf op een overzichtelijke en duidelijke manier te presenteren, zodat andere LinkedInners aan de hand van uw opleiding- en werkgeschiedenis contact met u op kunnen nemen. Een leuke extra optie is dat u ook de mogelijkheid heeft via LinkedIn vragen te stellen aan andere leden. Bijvoorbeeld over een probleem waar u tegenaan loopt in uw werk.

Lid worden

Zoals bij alle online gemeenschappen moet u zich eerst aanmelden als lid om met LinkedIn contact te kunnen leggen. Dit is gratis voor een basisaccount met beperkte mogelijkheden.

U meldt zich als volgt aan:

  • Ga naar www.linkedin.nl.
  • Geef onder Word vandaag nog lid van LinkedIn achter Voornaam uw voornaam, achter Achternaam uw achternaam, E-mail uw mailadres en Wachtwoord een zelfbedacht wachtwoord van minstens 6 tekens op.
  • Klik op Nu lid worden.

Beginscherm

U moet nu uw professionele gegevens invullen voor uw profiel:

  • Kies achter Ik woon in uw land.
  • Typ achter Postcode uw postcode (deze zal niet worden afgebeeld in uw profiel).
  • Kies achter Ik ben momenteel uw werkstatus.
  • Typ achter Functietitel uw titel (bijvoorbeeld directeur als u ZZP-er bent).
  • Typ achter Bedrijf de naam van het bedrijf waar u werkt of dat u bezit.
  • Zet indien van toepassing een vinkje bij Ik ben een zelfstandige.
  • Kies bij Bedrijfstak de bedrijfstak van het aangegeven bedrijf.
  • Klik op Mijn profiel aanmaken.

LinkedIn

U moet nu op de bevestigingslink klikken van de e-mail die u heeft ontvangen van LinkedIn.

  • Klik in de betreffende mail op Klik hier.

U moet nu bij uw nieuwe LinkedIn profiel inloggen.

  • Typ uw eerder opgegeven inloggegevens bij E-mailadres en Wachtwoord.
  • Klik op Aanmelden.

U kunt nu meteen LinkedIn automatisch laten zoeken naar bekenden, aan de hand van de al bestaande contacten bij uw e-mailadres. U kunt deze stap echter ook voor nu even overslaan en later zoeken.

  • Klik daarvoor op Deze stap overslaan.
  • Klik op Overslaan.

U kunt bij de volgende stap uw nieuwe lidmaatschap van LinkedIn delen met bekenden via Facebook en Twitter. Ook deze stap kunt u nu overslaan:

  • Klik daarvoor op Deze stap overslaan.

U kunt tot slot kiezen tussen een gratis account (Basic) en een betaald account met een aantal extra mogelijkheden (Premium). Een gratis basisaccount is in eerste instantie voldoende, dus klik op Basic kiezen.

U belandt op uw profielpagina en bent nu officieel lid van LinkedIn.

Uw profielpagina

De beste stap om mee te beginnen is uw profielpagina wat aan te kleden met extra informatie. U wordt hier door LinkedIn stap voor stap bij geholpen met behulp van vragen in het blauwe kader:

  • Geef op wat de begindatum van uw huidige functie was.
  • Klik op Opslaan.
  • Geef antwoord op de volgende vragen. Als u een vraag wilt overslaan, klikt u op Overslaan.
  • Als u uw basisprofiel heeft ingevuld, kunt u het proces afsluiten met een klik op Gereed.

U gaat nu naar de startpagina van LinkedIn.

Profielpagina

Om uw profiel te zien, klikt u op Profiel > Profiel weergeven. Later kunt u altijd nog uw profiel verder aanpassen via het menu Profiel > Profiel bewerken.

Om contacten toe te voegen aan uw netwerk klikt u op Contacten > Connecties toevoegen. U kunt nu zoeken via uw eigen mailadres en het bijbehorende wachtwoord. Er wordt dan gebruik gemaakt van uw bestaande mailcontacten om bekenden te zoeken op LinkedIn.

Om zelf direct op naam te zoeken naar bekenden op LinkedIn, gebruikt u het vak Zoeken rechtsboven.

Er valt nog veel meer te vertellen over het gebruik van LinkedIn. Lees daarom ook eens de informatie via de link Helpcentrum links onderin.