Seksuele klachten

Praten kan helpen

Getty Images

Seks is niet altijd of voor iedereen fijn. Lichamelijke aandoeningen of relatieproblemen kunnen de zin in gemeenschap negatief beïnvloeden.

De klachten zijn divers: pijn en moeite tijdens het vrijen, geen zin hebben in seks, erectieproblemen, vroegtijdige of verlate zaadlozing of het niet kunnen klaarkomen.

Eerlijkheid en communicatie

In een beginnende relatie komt spontane zin in seks vanzelf. Wanneer de relatie langer duurt, kan dit door allerlei omstandigheden en emoties moeilijker worden.

In principe is er geen standaard waaraan u zou moeten voldoen. Zolang u en uw partner het fijn hebben, is het goed. Wanneer er toch problemen ontstaan, is eerlijkheid en communicatie belangrijk voor het verdere verloop van uw seksuele relatie.

Vrouwenproblemen

Bijna iedere vrouw krijgt wel eens te maken met seksuele problemen. Soms zijn de problemen tijdelijk en gaan ze vanzelf weer over. Soms gebeurt dat niet en worden ze zelfs erger. Inzicht krijgen in uw klachten en de oorzaken kan al helpen. Pijn bij het vrijen is in ieder geval een veelvoorkomend probleem.

Diepe pijn

Sommige vrouwen ervaren een diepe pijn bij het doorstoten van de penis. De pijn kan ontstaan doordat de penis tegen de baarmoedermond aan stoot. Meestal treedt dit op bij een bepaalde houding tijdens de seks.

Darmafwijkingen of een gynaecologische aandoening kunnen ook een oorzaak zijn. Een houding waarbij de penis minder diep in de vagina komt, is een makkelijke oplossing tegen diepe pijn.

Pijn aan de ingang van de vagina

Branderige of schrijnende pijn aan de ingang van de vagina komt voor tijdens en na de gemeenschap. Dat kan komen doordat de vrouw niet voldoende opgewonden is en de vaginawand niet vochtig genoeg is. De huid raakt dan geïrriteerd door het schuren van de penis. Probeer tijdens de seks zoveel mogelijk te ontspannen en doe het alleen als u er echt zin in heeft.

Een schimmelinfectie, een bevalling of hormonale veranderingen kunnen ook oorzaken zijn van pijn aan de vagina. Ga in zo'n geval even langs de dokter.

Vaginisme

Vaginisme is het verkrampen van de vaginaspieren, waardoor geslachtsgemeenschap wordt belemmerd. De opening van de vagina wordt heel nauw, het inbrengen van een tampon of een vinger geeft dan al problemen. De reden voor vaginisme is vaak onduidelijk: angst voor pijn, een ongewenste zwangerschap of faalangst kunnen een rol spelen.

Negatieve ervaringen op het gebied van seks zijn ook veelvoorkomend. Voor veel vrouwen is de verkramping moeilijk te beïnvloeden. Praat erover met uw partner en breng eventueel een bezoek aan de huisarts.

Geen zin om te vrijen

Er bestaan veel redenen waarom vrouwen geen zin hebben om te vrijen: vermoeidheid, stress, depressie, ziekten, medicijngebruik of het verdwijnen van verliefde gevoelens. Veel vrouwen hebben het eerste jaar na een bevalling weinig of geen zin in seks. Problemen ontstaan wanneer u geen gezamenlijke oplossing kunt vinden met uw partner. Ook hier geldt weer: praten en naar andere oplossingen zoeken kan helpen!

Moeite met klaarkomen

Bijna de helft van alle vrouwen heeft moeite met klaarkomen tijdens het vrijen met een partner. Veel vrouwen denken dat een orgasme vanzelf komt tijdens de gemeenschap. De meeste vrouwen krijgen echter een orgasme door het actief stimuleren van de clitoris of het gebied eromheen. Dat kan door te likken of door aanraking van de vingers. Het zelf ontdekken van uw favoriete lichaamsplekken helpt u ook om te leren klaarkomen.

Mannenproblemen

Ook mannen kampen soms met problemen rond seks. De druk voor mannen om in bed te presteren is vaak hoog. Uw partner helpen ontspannen en geen verwijten maken over zijn prestaties helpt een man om die druk van zich af te zetten.

Te snel klaarkomen

Wanneer een man binnen een minuut klaarkomt, noemt u dit een voortijdige zaadlozing. Mannen kunnen zich daar machteloos door voelen. De oorzaak van een voortijdige zaadlozing komt vaak door onzekerheid en angst om het niet goed te doen. Soms is te snel klaarkomen een reflex, aangeleerd in de jeugd bij snelle masturbatie. Het kan weer afgeleerd worden door even te stoppen met vrijen om het orgasme tegen te houden.

Erectieproblemen

Soms heeft een man wel zin in seks, maar wordt de penis gewoon niet stijf genoeg. Het kan ook dat de penis na een poosje vrijen verslapt. Wanneer dat een enkele keer voorkomt, geeft het geen problemen: ook mannen zijn wel eens moe. Angst dat het een volgende keer weer gebeurt, kan het probleem verergeren. Niet pushen, veelvuldig prikkelen van de penis en begrip hebben voor de situatie zijn oplossingen. Oorzaken van erectieproblemen kunnen liggen in angst om het niet goed te doen, schuldgevoelens of gewoon geen zin in seks. Bij langdurige erectieproblemen is het verstandig om na te gaan of er geen lichamelijke oorzaak is.

Wat kunt u eraan doen?

Hoewel een verminderd seksueel verlangen of een afkeer van seksueel contact veel voorkomt, is een afdoende psychotherapie (nog) niet ontwikkeld. Wel kunnen communicatietrainingen of relatietherapie helpen. Er zijn verschillende boeken op de markt die u op weg helpen naar een meer bevredigend seksleven.

De oplossing in 'het geen zin hebben in seks' moet vaak ook gezocht worden in de relatie zelf en in de omgang met elkaar. U kunt op eigen initiatief of op advies van de huisarts naar de instellingen gaan die gespecialiseerd zijn in hulpverlening bij seksualiteitsproblemen, zoals de Rutgers Stichting, de RIAGG, maatschappelijk werk of een psychotherapeut.

Auteur