Een relatie met iemand van hetzelfde geslacht
Verliefd worden op iemand van uw eigen geslacht. Dat kan. Maar wat doet u ermee? Wanneer vertelt u het aan uw familie en vrienden?
Homoseksualiteit roept veel vragen op. Niet alleen als u homo of lesbienne bent of denkt te zijn, maar ook als u een homoseksuele vriend(in), broer of zus hebt, wilt u er misschien meer over weten.
Seksuele voorkeur
Homoseksualiteit betekent: een seksuele voorkeur hebben voor mensen van hetzelfde geslacht. Als u een man bent, en u vindt andere mannen aantrekkelijk, dan wordt u homo genoemd. Bent u een vrouw en valt u op vrouwen? Dan bent u lesbisch. Verder hebben sommige mensen gevoelens voor vrouwen én mannen. In dat geval bent u biseksueel.
Soms voelen mensen al heel jong dat ze mensen van hun eigen geslacht aantrekkelijker vindt. Het kan ook zijn dat het pas op latere leeftijd naar voren komt. Vaak hebben deze mensen allang het gevoel 'anders' te zijn. In veel gevallen komen de homoseksuele gevoelens naar boven door een verliefdheid.
Niet normaal?
Als u van uzelf weet dat u homoseksueel bent, kunt u hier verschillend mee omgaan. Dit wordt ook voor een groot deel bepaald door u omgeving en eventueel uw religieuze achtergrond.
Om te beginnen: de meeste mensen zijn heteroseksueel. Daarom kunt u het idee krijgen niet normaal te zijn. Dat is niet waar. Homoseksualiteit is een normaal menselijk gevoel.
Toch kan het zijn dat u niets wilt of kunt met uw homoseksuele gevoelens, bijvoorbeeld omdat het in uw omgeving niet wordt geaccepteerd. Dit blijft natuurlijk uw eigen keuze.
Uit de kast komen
In het Nederlands is 'uit de kast komen' de meest gebruikte uitdrukking voor de 'coming out' van een homo of lesbienne. Meestal gaat dit in meerdere stappen. Vaak vertelt u het eerst aan de mensen die het dichtst bij u staan, zoals uw familieleden en goede vrienden. Als u het (lang) geheim hebt gehouden, is dat meestal een hele opluchting. Vooral als de reacties blijken mee te vallen en positiever zijn dan verwacht.
Of u ervoor uitkomt dat u homoseksueel bent, kunt u bij iedere verhuizing, verandering van baan, het leren kennen van nieuwe mensen, etc. opnieuw overwegen. Negatieve ervaringen kunnen er misschien voor zorgen dat u het soms niet meer vertelt.
Trouwen en kinderen krijgen
In Nederland mogen homostellen sinds 1 april 2001 met elkaar trouwen volgens dezelfde regels als hetero's. De laatste jaren wordt het ook steeds normaler gevonden dat homostellen kinderen krijgen. Dit kan bijvoorbeeld met een zaaddonor, door adoptie of met een draagmoeder.
Omdat de meeste andere landen het huwelijk van twee mannen of twee vrouwen niet erkennen, moeten homo's altijd als alleenstaande een buitenlands kind adopteren. Daarna kan de andere partner het kind als het in Nederland is ook adopteren. Lesbiennes kiezen vaak voor een spermadonor, zodat één van beide zwanger kan worden.
Gelijke rechten voor homo's en lesbiennes
Homo's, lesbiennes en biseksuelen hebben binnen de Europese Unie dezelfde rechten als iedereen, maar in de praktijk blijkt toch dat er nog veel negatieve gevoelens bestaan tegenover mensen met een andere seksuele voorkeur.
Nederlanders zijn gelukkig heel tolerant. Dit blijkt uit een groot onderzoek van het Europees Bureau voor de Grondrechten in Wenen (maart 2009). Nederland komt als het tolerantste land uit het onderzoek naar voren. Verder blijkt dat vooral het homohuwelijk ervoor zorgt dat homo's en biseksuelen beter worden geaccepteerd.