Hepatitis B: wanneer vaccinatie nodig?

Leverinfectie door een virus

Getty Images

Een van de minder voorkomende soa’s in Nederland is hepatitis B. Deze soa kan vrij onschuldig zijn, maar onderschat het hepatitis B-virus niet. In de ergste gevallen kan besmetting zelfs leiden tot kanker. Wanneer is vaccinatie verstandig?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door het hepatitis B-virus. Dit virus kan voorkomen in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Komt het virus in een wondje terecht of komt het aanraking met je slijmvliezen, dan raak je besmet.

Je loopt risico als je onbeschermde seks hebt met iemand die hepatitis B heeft, maar het virus kan zich ook verspreiden via besmette scheermesjes, naalden en tandenborstels.

Symptomen hepatitis B

Als je hepatitis B hebt opgelopen, verspreidt het virus zich via de bloedbaan naar je lever. Je lever raakt vervolgens geïnfecteerd. Vaak merk je daar niets van. Daardoor kun je snel meer mensen besmetten zonder dat je het zelf in de gaten hebt.

Sommige mensen krijgen last van verschijnselen, zoals:

  • Vermoeidheid.
  • Koorts.
  • Lusteloosheid.
  • Spierpijn.
  • Pijn en ontstekingen in de gewrichten.
  • Huidafwijkingen.
  • Pijn in de onderbuik.
  • Geelzucht: verkleuringen van de ogen, huid, urine en ontlasting.

Heb ik wel hepatitis B?

Hepatitis B heeft weinig gemeen met andere soa’s, dus die verwar je niet snel. Wat wel een gevaar vormt, is dat veel mensen de symptomen niet herkennen als een soa. Ze komen eerder overeen met bepaalde griepverschijnselen. Als je twijfelt over wat er met je aan de hand is, ga dan voor de zekerheid naar je huisarts.

Naar de dokter

Als je last hebt van bovenstaande symptomen of denkt dat je hepatitis B hebt opgelopen, ga dan direct naar je huisarts. Behandeling is niet altijd nodig, maar het is van belang om op tijd de juiste diagnose te laten stellen. Zo voorkom je dat je andere mensen met het virus besmet.

Behandeling

Vaak gaat hepatitis B vanzelf over. Door gezond eten en voldoende rust knap je eerder op. Bij 5 à 10 procent van de volwassenen ontstaat er een chronische infectie. Er is sprake van een chronische infectie wanneer de symptomen langer dan zes maanden aanhouden. In dat geval kun je medicijnen slikken om het virus te remmen.

Kinderen kunnen ook besmet raken en hebben meer kans op een chronische infectie dan volwassenen.

Als hepatitis B niet wordt behandeld en niet vanzelf over gaat, kan het leiden tot complicaties aan de lever. Je kunt op den duur ernstige ontstekingen en zelfs leverkanker krijgen.

Vaccinatie

Als je zeker weet dat je risico hebt gelopen, bijvoorbeeld wanneer je je hebt geprikt aan een naald van iemand die het virus draagt, dan kun je het nog afweren door je binnen zeven dagen te laten vaccineren.

Sommige mensen hebben meer kans op hepatitis B. Je behoort tot een risicogroep als je homoseksueel bent, drugs gebruikt of werkt in de prostitutie. In dat geval kun je je gratis preventief laten vaccineren. Na een serie van drie injecties ben je langdurig beschermd.

Sinds 2011 is de vaccinatie tegen hepatitis B opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders krijgen van de overheid een uitnodiging om hun baby in te laten enten tegen dit virus.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • RIVM
  • Soa Aids Nederland