In 2000 hebben mijn huidige man en ik elkaar leren kennen via een datingsite. Het voelde meteen als thuiskomen. We hebben in bijna alles in elkaar ons gelijke gevonden en hebben gelukkig nog steeds een verbinding. Maar we zitten nu heel erg in de knoop op seksueel gebied. Dat is eigenlijk het enige wat niet meer klopt of waar dit door ontstaan is. Nu las ik dingen op internet, maar ik weet niet of dit de oorzaak zou kunnen zijn. In 2014 is alles bij mij verwijderd: baarmoeder, eierstokken en baarmoedermond. Dit is gedaan vanwege verdenking op baarmoederkanker.
Hij voelt zich onzeker doordat seks voor mij nu niet meer top is, of althans niet meer zo is als voor de verwijdering. Seks is voor mij ook niet meer wat het voorheen was. We zitten nu in een soort patstelling. Kan dit te maken hebben met de baarmoederverwijdering?
We willen er dolgraag samen uitkomen, maar zoals het nu gaat werkt het - van beide kanten - niet meer. Voor, tijdens of na mijn operatie hebben we op dit gebied geen enkele begeleiding gehad, of is het feit dat mijn libido kon zakken niet eens genoemd.
Ik lees op internet nu wel dat het gebeurt dat de seks anders is: minder heftig klaarkomen van mijn kant, minder zin in seks hebben, etc. Zijn deze klachten fabels of is dit echt zo?
Naam bekend op de redactie
Henriëtte Schoones, seksuoloog:
Ik ben benieuwd hoe jullie seksuele geschiedenis en seksuele relatie is verlopen voor de operatie. Als jullie voor de verwijdering van de baarmoeder, baarmoedermond en de eierstokken wel helemaal tevreden waren over jullie seksuele relatie, kunnen de huidige problemen te maken hebben met deze operatie.
Uw klachten zijn geen fabels. Ik weet niet hoe oud u bent maar deze operatie kan veel psychische als lichamelijke gevolgen hebben. Door verwijdering van de eierstokken kom je direct in de overgang, waardoor je last kan krijgen van vaginale droogheid, gewrichtsklachten, slapeloosheid en stemmingswisselingen.
Naast psychische klachten zijn de meeste lichamelijke klachten vermoeidheid, buikpijn en opvliegers. Voor het effect van de operatie op het seksueel functioneren maakt het niet uit of de baarmoedermond verwijderd is.
Het effect van de verwijdering van de baarmoeder kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. Ik hoor regelmatig van vrouwen dat ze zich minder vrouw voelen omdat ze na de baarmoederverwijdering zich geamputeerd voelde. Geen zin in seks, moeite met het orgasme en pijn bij het vrijen zijn hierbij de meest voorkomende seksuele problemen.
Jullie zouden samen opnieuw kunnen onderzoeken wat er nog wel mogelijk is en waar jullie nog allebei nog wel plezier aan kunnen beleven. Het is belangrijk om uw partner bevestiging te geven, vertel hem vooral dat u hem aantrekkelijk vindt en dat het niet aan hem ligt. Blijf over de seksuele beleving praten over wat wel kan in plaats van niet.
Henriette Schoones
Seksuoloog NVVS/Relatietherapeut
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.