Fysiotherapie voor fijne seks

Getty Images

Naar een fysiotherapeut omdat je te snel klaar komt? Of omdat je pijn hebt bij het vrijen? Ja, dat kan. De gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut behandelt problemen bij plassen en ontlasten, maar ook bij het vrijen. Bekkenfysiotherapeut Dieuwke Botschuijver geeft een aantal voorbeelden van seksuele problemen.

Vaak besef je niet eens dat je ze hebt, totdat er een probleem mee is: de bekkenbodemspieren. Deze spieren zitten in het hele gebied van stuitje tot het schaambeen en van zitbeenknobbel naar zitbeenknobbel. Ze geven steun aan de organen in de buik. Door aanspannen van deze spieren blijft het bekken stabiel en kun je ontlasting en plas ophouden. Ga je naar de wc, dan is juist ontspanning van de bekkenbodemspieren nodig voor poepen en plassen. Ook bij het vrijen is ontspanning nodig, want ontspannen bekkenbodemspieren zorgen voor het ‘openen’ van de vagina. Bij mannen spelen ze een rol bij de erectie en zaadlozing.

Erectieproblemen

Voor het krijgen en behouden van een erectie is voldoende bloedtoevoer naar de penis nodig. Als de bekkenbodemspieren te hard worden aangespannen, kan het gebeuren dat er te weinig bloed in de penis komt. Hij wordt dan niet goed stijf of de erectie houdt geen stand. De bekkenfysiotherapeut kan met ‘myofeedback’ op een beeldscherm laten zien hoe hard je de bekkenbodemspieren aantrekt, en dus ook wanneer ze beter ontspannen zijn. Dit kun je vervolgens zelf oefenen. Ook bij vroegtijdig klaarkomen, of bij pijn tijdens of na het klaarkomen, kunnen oefeningen helpen.

Vrijen na een prostaatoperatie

Een prostaatoperatie is een heel precieze ingreep, waarbij de uroloog zijn best doet om de spiertjes en zenuwen intact te houden. Helaas lukt dat niet altijd. Mannen kunnen last krijgen van urineverlies of erectieproblemen. Ook hierbij kan de bekkenfysiotherapeut helpen. Het gaat het beste als mannen al vóór de prostaatoperatie een keer langs gaan bij de bekkenfysiotherapeut. Dan weet je hoe je beter controle krijgt over de bekkenbodemspieren, voordat de ingreep plaats vindt. Tijdens één of twee behandelingen wordt er uitleg gegeven over de verwachte operatie en de gevolgen daarvan. Daarnaast geeft de bekkenfysiotherapeut advies over de juiste toilethouding voor plassen en ontlasten, maar ook dat er niet geperst mag worden en hoe dit te voorkomen.

Pijn bij het vrijen

Vrouwen krijgen bij opwinding meer bloed in de vaginawand. Daardoor wordt de vaginawand vochtig en sponsachtig, waardoor gemeenschap soepel gaat. Wanneer de bekkenbodemspieren te hard zijn aangespannen, kan het gebeuren dat er te weinig bloedtoevoer is. De vagina wordt niet vochtig genoeg, of is te verkrampt voor gemeenschap. Vrijen kan dan pijn doen. Dit wordt ‘dyspareunie’ genoemd. Wanneer vrouwen zoveel pijn of last hebben dat gemeenschap niet lukt, spreekt men van ‘vaginisme’.
Het kan exra lastig worden tijdens en na de overgang. De hormoonspiegel verandert en dat heeft invloed op de vaginawand, die minder soepel, stugger en droger wordt. Een bekkenfysiotherapeut kan inwendig onderzoek doen naar de bekkenbodemspieren en de gevoeligheid van de vaginawand. Ook kan er met myofeedback meer inzicht worden gegeven hoe de spieren functioneren. Je kunt zien hoeveel spanning aanwezig is en hoe je daar weer betere controle over krijgt. Met ontspanningsoefeningen van het bekken, de buik en bekkenbodemspieren kun je zorgen voor betere bloedtoevoer naar de vagina. Dit kan ook helpen bij urineverlies tijdens het vrijen.

Pijn bij het stoten

Na een bevalling is de vagina vaak wat minder diep geworden. Dat komt doordat de baarmoeder wat lager komt te liggen in het natuurlijke ‘ophangsysteem’ in het bekken. Vrouwen kunnen dat merken door pijn bij het stoten van de penis. Mensen zijn vaak bang voor schade, als het stoten pijn doet. De bekkenfysiotherapeut kan dat checken door de vaginalengte en de bekkenbodemspieren te onderzoeken. Vervolgens kan de bekkenfysiotherapeut uitleg en advies geven. 

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is bedoeld voor mensen met bij problemen bij plassen, ontlasten en vrijen. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Die hoef je dus niet op de hoogte te brengen van bijvoorbeeld seksuele problemen. De kosten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering, als je die hebt, en bij urineverlies vanuit het basispakket. Let wel op, want iedere fysiotherapeut kan behandelingen aanbieden van het bekken. Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut heeft een aanvullende masteropleiding van drie jaar gevolgd en is als enige gespecialiseerd in het bekken en de bekkenbodem(spieren). Check dit op deze website: https://www.defysiotherapeut.com/

Meer lezen over seksuele problemen en de bekkenfysiotherapeut? Lees deze folder.

Auteur