Een etter van een aandoening
Getty Images
Als je het over seksueel overdraagbare aandoeningen hebt, dan ken je vast chlamydia wel. LGV is een soa die veroorzaakt wordt door een variant van de chlamydiabacterie en gaat gepaard met heftige symptomen. Zo’n tien jaar geleden begon LGV een opmars vanuit de tropen naar Nederland. Antwoord op vijf belangrijke vragen over deze opkomende en gevaarlijke soa.
1. Waar komt het vandaan?
De afkorting LGV staat voor lymphogranuloma venereum. Deze soa kwam tot 2003 vooral voor in tropische gebieden zoals Zuid-Azië, Afrika en de Caribische Eilanden. In 2004 is er een LGV-epidimie geweest in Nederland onder homoseksuele hiv-positieve mannen. Sinds die tijd groeit het aantal met LGV besmette mensen in Nederland. De soa komt tegenwoordig ook steeds meer voor bij hetero mannen en vrouwen.
2. Wat zijn de symptomen?
De eerste symptomen van LGV krijg je gemiddeld na één tot drie weken. Er ontstaat dan een pijnloos zweertje of blaasje op de plaats waar je besmet bent (afhankelijk van wat voor seks je hebt gehad: vaginaal, anaal, oraal of een combinatie).
Daarna volgen er heftigere symptomen, je krijgt zwellingen van zwerende lymfeklieren in je lies. Deze worden gedurende één tot twee weken groter en kunnen openbarsten. Dit gaat gepaard met koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn (deze symptomen kunnen spontaan overgaan; dit betekent niet dat je de soa niet meer hebt). Bij vrouwen kan er verkleving van de inwendige geslachtsorganen optreden, vanwege dieperliggende lymfeklieren.
Verder kan de dikke darm ontstoken raken. Dit is vooral het geval bij mannen en vrouwen die anale seks hebben. De symptomen hiervan zijn: jeuk aan je anus, pijn in je endeldarm, bloederige of etterige anale afscheiding, pijn bij ontlasting en constipatie.
Ook kunnen de lymfevaten plaatselijk uitzetten. Bij complicaties kun je abcessen, fistels en vernauwingen in je einddarm krijgen. Als je LGV hebt loop je ook meer risico op andere soa's, zoals bijvoorbeeld aids.
3. Hoe raak je besmet?
Zoals bij alle soa's raak je besmet door onbeschermde seks te hebben met iemand die LGV heeft. Denk hierbij aan penetratie (vaginaal en/of anaal), het delen van seksspeeltjes, orale seks en fisten.
4. Hoe kom je er vanaf?
Als je denkt dat je LGV opgelopen hebt, laat je je eerst controleren. Hierbij wordt de etter uit je zweren onderzocht en krijg je een bloedonderzoek. Voor de behandeling van je LGV-infectie krijg je een drieweekse antibioticakuur. Na de kuur volgt een hercontrole, om er zeker van te zijn dat je van je soa af bent. Hoewel het lichaam wel antistoffen aanmaakt als je besmet bent, word je niet immuun voor LGV. Je kunt dus weer besmet raken als je onbeschermde seks hebt met iemand die LGV heeft.
5. Hoe voorkom je het?
Een soa voorkom je door een condoom te gebruiken. Wie van de twee het condoom gebruikt maakt niet uit, een mannencondoom en vrouwencondoom werken allebei even goed. Tevens verklein je het risico op een soa door wisselende sekspartners te mijden.
Ben je erachter gekomen dat je LGV of een andere soa hebt? Licht dan altijd je (voormalige) sekspartners in, zodat zij zich ook laten onderzoeken.
Bron
- RIVM
- Man tot Man
- Condoom-Anoniem.nl