Pijn in de bovenrug is een veel voorkomende klacht die vaak gepaard gaat met stijfheid en pijn op andere plaatsen in de rug, nek of borst. Het kan 'erin schieten' doordat u zich vertilt, maar hoge rugpijn kan ook andere oorzaken hebben.
De rug is een ingewikkeld bouwwerk, bestaande uit wervels, tussenwervelschijven, spieren en banden. Een gezonde rug heeft een goede balans tussen beweeglijkheid (mobiliteit) en stabiliteit.[ITEMADVERTORIAL]
Tussen de wervels in de rug, zitten de tussenwervelschijven. Dit zijn een soort schokdempers die ervoor zorgen dat de rug enigzins mee kan bewegen met de rest van het lichaam. Veel rugklachten worden veroorzaakt door overbelasting van deze tussenwervelschijven. De bovenrug is het deel van de rug waar de wervels verbonden zijn met de ribben. Als er hier iets niet goed zit, kan dat zoals gezegd tot verschillende klachten leiden.
Eenzijdige bewegingen
Pijn in de bovenrug ontstaat over het algemeen geleidelijk. Vaak is het het gevolg vaneen verkeerde (werk)houding of eenzijdig gebruik van de armen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan herhaalde bewegingen door veel boven het hoofd te werken, maar ook de eenzijdige beweging tijdens bijvoorbeeld strijken. Dit veroorzaakt spanning in de bovenrug, waardoor zenuwen geïrriteerd raken, met pijn als gevolg.
Ook een plotselinge beweging kan ervoor zorgen dat er bovenrugklachten ontstaan, bijvoorbeeld als u u vertilt of een verkeerde beweging maakt. Tenslotte kunnen zelfs problemen met organen - maagklachten bijvoorbeeld - samenhangen met hoge rugproblemen.
Pijn tussen schouderbladen
Bovenrugklachten uiten zich vaak in pijn tussen de schouderbladen. Maar ook pijn in de borst of uitstralende pijn in de armen kan het gevolg zijn van een probleem in de bovenrug. Dit veroorzaakt nogal eens wat ongerustheid, omdat diezelfde symptomen in een adem genoemd worden met hartklachten. Maar dit hoeft dus niet altijd het geval te zijn.
Behandeling
Wanneer u weet dat een plotselinge beweging de oorzaak is van de klachten, kan een pijnstiller de oplossing bieden. Bij langduriger klachten is het verstandig een specialist in te schakelen. Een Cesar-therapeut kan bijvoorbeeld hulp bieden bij houdingsproblemen. Een chiropractor past druktechnieken toe op de wervelkolom om blokkades en storingen op te heffen, zodat zenuwen en spieren hun werk weer kunnen doen. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om de rug weer soepel te krijgen en herhaling te voorkomen.
MRI scan
Bij aanhoudende klachten wordt soms een MRI scan geadviseerd om zo een duidelijk beeld van de bovenrug te krijgen. Dit geeft de dokter een goed uitgangspunt voor een behandelplan.
Lichaamsbeweging
Op lange termijn zijn sporten als zwemmen, fietsen en wandelen goede manieren om de spieren soepel te houden en te versterken en rugklachten te voorkomen.