10 mogelijke oorzaken van gezwollen vingers

Wat veroorzaakt opgezette vingers?

Getty Images

Bij verschillende aandoeningen kun je last krijgen van gezwollen, dikke vingers. Bijvoorbeeld door een te hoge zoutinname kun je vocht vasthouden waardoor je vingers opzetten en je ring ineens strak zit. Weinig reden tot zorg, dit los je eenvoudig op door minder zout te eten en meer water te drinken. Heb je vaak last van opgezwollen vingers? Houd het goed in de gaten, want het kan ook een symptoom zijn van andere (ernstigere) aandoeningen. Tien mogelijke oorzaken van opgezette vingers.

1. Een infectie

Een dikke, opgezwollen vinger kan wijzen op een infectie. De drie meest voorkomende infecties zijn:

  • Herpetische fijt is een herpesbesmetting die gezwollen en bloederige blaasjes op vingers veroorzaakt
  • Paronychia is een infectie in de nagelbasis. Meestal wordt deze veroorzaakt door een bacterie of een schimmel
  • Fijt is een pijnlijke infectie van de vingertop, waar er soms ook pus en etter te zien is

Ga hier op tijd mee naar je huisarts. Als vingerinfecties niet vroegtijdig behandeld worden, kunnen ze zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.

2. Warmte

Als je sport krijg je het warm en kunnen je vingers gaan opzwellen. Dit komt doordat je hart, longen en spieren veel zuurstof nodig hebben. Je bloed stroomt meer naar die organen en minder naar je handen, waarop de kleine bloedvaten reageren. Deze zetten uit en je vingers zwellen op. Wanneer je lichaam weer afkoelt, slinken de bloedvaten waardoor de warmte je lichaam kan verlaten.

3. Jicht

Een andere oorzaak van gezwollen vingers kan de reumatische aandoening jicht zijn. Bij deze ziekte stapelen urinezuurkristallen zich op en veroorzaken een ontstekingsreactie. Het gewricht zwelt op en voelt pijnlijk en warm aan. Jicht komt voor bij mensen die gedurende lange tijd een verhoogd gehalte aan urinezuur in hun bloed hebben. Medicijnen kunnen helpen om de pijn te verminderen.

4. Artritis

Bij verschillende vormen van reuma kun je last krijgen van je vingers. Artritis psoriatica bijvoorbeeld. Bij deze aandoening heb je meestal last van gewrichtsontstekingen in je handen, voeten, ellebogen of knieën.

Ook reumatoïde artritis tast de gewrichten aan en veroorzaakt zwelling, stijfheid en pijn. Vaak verschijnen de symptomen als eerst in de gewrichten van de handen.

Beide vormen artritis zijn ernstig en kunnen gewrichtsschade en andere lichaamsproblemen veroorzaken zonder behandeling.

5. Nierziekte

De nieren zijn twee belangrijke organen. Ze drijven afvalstoffen en overtollig vocht uit je lichaam, maar zorgen er ook voor dat stoffen die nuttig zijn voor je lichaam worden opgenomen. Bij verschillende aandoeningen aan de nieren zijn gezwollen vingers vaak een eerste teken.

6. Triggerfinger

Een vervelende en soms pijnlijke aandoening is een triggerfinger, ook wel een springvinger genoemd. De aandoening komt vaak voor aan één vinger. Buigen of strekken geeft een pijnlijk gevoel en je kan de vinger niet meer recht krijgen. Een triggerfinger ontstaat wanneer een peesschde ontstoken is. Soms verdwijnen de klachten vanzelf, maar in veel gevallen is een injectie met ontstekingsremmer nodig om de druk in de peesschede te verminderen.

7. De ziekte van Raynaud

Deze ziekte wordt ook wel het fenomeen van Raynaud genoemd. Een hematologische aandoening waarbij de vingers, maar ook de voeten of andere delen van het lichaam koud of gevoelloos aanvoelen. Soms veranderen de vingers van kleur; ze worden wit, rood of blauw. Als de normale circulatie weer op gang komt, gaat dat gepaard met tintelingen en soms ook met zwellingen. De precieze oorzaak van de ziekte is onduidelijk. Het belangrijkste advies is om niet te roken en handen en voeten goed warm te houden.

8. Bijwerking van medicijnen

Ook bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking gezwollen vingers geven. Bijvoorbeeld:

  • Bepaalde pijnstillers waaronder aspirine, ibuprofen en naproxen
  • Steroïden
  • Bepaalde medicijnen tegen diabetes of hoge bloeddruk
  • Medicijnen tegen pijnlijke zenuwen zoals gabapentine en pregabaline
  • Hormonale therapieën met oestrogeen of testosteron

Overleg met je huisarts of behandelend specialist of je eventueel van medicijn kunt wisselen.

9. Zwangerschap

Vingers, voeten en enkels kunnen opzwellen tijdens je zwangerschap. Let op voor een plotselinge zwelling, vooral in je handen en je gezicht, want dat kan een teken van zwangerschapsvergiftiging zijn.

10. Lymfoedeem

Lymfoedeem is een ernstige aandoening. Bij deze aandoening ontstaat een vochtophoping omdat de beschadigde lymfevaten het vocht onvoldoende kunnen afvoeren. Je kunt aangeboren lymfoedeem hebben, maar het kan ook optreden na een operatie, ongeval, huidinfectie of bestraling.

Auteur 
Bron 
  • Gezondheid.be