Het is vandaag 6 juli, oftewel Wereldkusdag. Een internationaal gevierde feestdag die in Engeland zou zijn ontstaan, volgens Wikipedia. Gaan we elkaar weer allemaal kussen bij een begroeting, nu de maatregelen versoepelen? Nee, zo blijkt uit een peiling.
De standaard begroeting met een hand en een kus is duidelijk uit de gratie, zo blijkt uit de peiling onder 3400 bezoekers van plusonline. Slechts 28% van de bezoekers zegt ja op de stelling ‘Ik wil iedereen weer begroeten met een hand of een kus’.
Een elleboog, een boks of een buiging. Er zijn allemaal nieuwe begroetingen in zwang gekomen, nadat we 1,5 meter afstand moesten houden om besmetting tegen te gaan. Nu de besmettingscijfers dalen en de maatregelen versoepelen, blijft de nieuwe begroeting bestaan. Het einde van een tijdperk, of is dit tijdelijke corona-voorzichtigheid?
Geen smoesjes meer
Veel mensen geven in de toelichting aan dat ze al langer uitgekeken waren op de drie zoenen van kennissen. Ze veinsden zelfs een verkoudheid, om er maar niet aan te hoeven. Of ze profiteerden van een allergie die hen standaard een loopneus bezorgden. ‘Doordat ik stuifmeel, groente- en fruitallergieen heb en het hele jaar door "verkouden" ben kon ik straffeloos zeggen dat ik verkouden was en nu ben ik blij dat altijd gezegd te hebben’, schrijft Marieke van Nis.
Door de coronamaatregelen waren er even geen smoesjes meer nodig. Niemand mocht elkaar kussen buiten de ‘bubbel’ van huisgenoten. De voordelen voelen veel lezers aan den lijve. ‘Hoe heerlijk is het dat ik al meer dan een jaar niet verkouden ben geweest!’, reageert lezer Ria.
Amerikaanse hug of Thaise hoofdknik
Maar hoe begroet je elkaar dan, buiten je bubbel van naaste familieleden en vrienden? Hoe druk je gastvrijheid uit, zakelijk vertrouwen of gewoon vriendelijkheid? Agnes schrijft: ‘Een hand is voor kennissen genoeg, een knuffel voor mensen die dichterbij je staan veel fijner.’
De Amerikaanse ‘hug’ blijkt een nieuwe trend. Een knuffel met een lichte distantie, waarbij niet gekust wordt. ‘Die drie zoenen dat hoeft voor mij niet meer, maar een knuffel wel, daar raak je echt niet door besmet’. De andere trend is het hoofdknikje dat is overgewaaid uit het Oosten. ‘Onbekenden groet ik op z'n Thais, met gesloten handen en een knik.’