Zo maak je ijzersterke wachtwoorden

Tegenwoordig heb je op internet steeds vaker een wachtwoord nodig. Het is hierbij van groot belang dat u veilige, sterke wachtwoorden gebruikt. Hier leest u hoe u dat kunt doen!

Voor van alles en nog wat op internet heb je wachtwoorden nodig. Je zult merken dat er veel organisaties zijn die vragen of je je wilt registreren, bijvoorbeeld als je iets bestelt bij een webwinkel of als je gebruik wilt maken van een sociaal netwerk, zoals Hyves of Facebook. Je maakt dan een account aan en kiest een eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Die combinatie zorgt ervoor dat alleen jij toegang hebt tot je gegevens. Zo’n account kan heel handig zijn. Bij webwinkels bijvoorbeeld hoef je na aanmelding de volgende keer niet weer je adresgegevens in te typen. Ook kun je meestal zien wat je in het verleden hebt besteld.

Een wachtwoord voor internetbankieren moet natuurlijk ijzersterk zijn. De naam van je partner of (klein)kind is gemakkelijk te achterhalen voor wie kwaad wil. Het veiligst zijn wachtwoorden met zowel hoofdletters als kleine letters en een of meer cijfers. En natuurlijk geldt: hoe langer, hoe veiliger. Aan de andere kant moet je het wachtwoord wel gemakkelijk kunnen onthouden, want opschrijven is uit den boze.

Een manier om veilige wachtwoorden te maken is deze: Kies een naam die je makkelijk kunt onthouden, bijvoorbeeld Jolanda. Neem dan steeds de toets die (rechts of links) naast de letters van deze naam ligt. Maak zo mogelijk van de eerste en de laatste letter een hoofdletter, in dit geval wordt het wachtwoord Kp;smfS.

Zet voor en na dit woord nog een cijfer dat je makkelijk kunt onthouden, bijvoorbeeld je geboortedag ervoor en je geboortemaand erna. Nog veiliger zijn getallen als je verlovingsdatum of je vorige twee huisnummers. Je komt dan bijvoorbeeld op het wachtwoord 23Kp;smfS11. Een knappe kraker die zo’n wachtwoord kan raden, maar voor jou is het gemakkelijk te onthouden.

Auteur 
Bron 
  • Plus Internetspecial