Twee derde van de weggebruikers checkt telefoon tijdens rijden

Getty Images

Voor veel mensen is het verleidelijk: even de appberichtjes op je telefoon lezen tijdens het rijden. Zeven op de tien Nederlanders kijkt vanachter het stuur wel eens op zijn telefoon.

Dat blijkt uit het Social Media Dagboekonderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Het ministerie liet dit onderzoek uitvoeren voor de bewustwordingscampagne ‘MONO’, die zich er op richt om weggebruikers zonder afleiding te laten rijden.  

Onnodig risico

Voor dit onderzoek hielden 1200 mensen vier dagen lang een dagboek bij, waarin ze per rit beschreven waar de telefonische berichten over gingen, hoe belangrijk ze waren en hoeveel berichten ze ontvingen en verstuurden. Zeven op de tien Nederlanders blijken berichten of meldingen te bekijken als ze in de auto, op de (snor)fiets, de scooter of brommer zitten. En dat terwijl 94 procent van de weggebruikers dit het een risico van een boete niet waard vonden.

Niet storen

‘Dit onderzoek laat zien dat veruit de meeste berichten die je tijdens het rijden op de fiets of in de auto krijgt heel goed kunnen wachten’, zegt demissionair minister Visser van IenW in een nieuwsbericht van RTL Nieuws . Zij spoort verkeersdeelnemers aan om hun telefoon tijdens het rijden op 'niet storen' te zetten of op een andere manier te voorkomen dat notificaties hen afleiden.

Boetes

Van de weggebruikers geeft 15% toe dat ze niet alleen berichten ontvangen tijdens het rijden, maar deze ook versturen. Daarnaast is een opvallend onderzoeksresultaat dat in vergelijking met 6 procent van de vrouwen, 14 procent van de mannelijke verkeersdeelnemers vindt dat het rijden goed te combineren valt met het gebruiken van een telefoon. Bij meer dan de helft van de verkeersdeelnemers die tijdens het rijden hun telefoon gebruiken, leidt dit tot slingeren, het missen van afslagen, langzaam rijden en van de weg raken. Ook draait dit soms uit tot bekeuringen en ongelukken. Wie zijn telefoon op de fiets gebruikt, loopt kans op een boete van 100 euro. Aan een boete voor het appen of bellen in de auto hangt een prijskaartje van 250 euro.

 

 

 

Auteur