Toename exotische spinnen: beangstigend, maar niet gevaarlijk

Getty Images

Een van de gevolgen van de opwarming van de aarde is dat bepaalde invasieve diersoorten tegenwoordig ook kunnen overleven in onze natuur en wateren. Dieren die voorheen alleen voorkwamen in het warme Zuid-Europa leven nu ook in Nederland.

Volgens biodiversiteitsexpert Jinze Noordijk gaat dat ook op voor spinnen: “Denk bijvoorbeeld aan de valse wolfspin. Die is tegenwoordig gewoon te vinden in het Nederlandse stedelijke gebied, maar hij komt oorspronkelijk uit het zuiden.”

Zo komt ook de grote steatoda steeds vaker voor in ons land. Qua uiterlijk heeft deze spin iets weg van de zwarte weduwe, maar niet qua giftigheid. Voorheen overleefde de steatoda alleen in verwarmde groentekassen, maar tegenwoordig voldoen ook huizen en schuren prima.

Nationale Spinnentelling

Net zoals de tuinvogeltelling is er ook een spinnentelling. Onderzoekers zijn al jaren bezig interesse te kweken voor de telling van spinnen middels de Nationale Spinnentelling. Dit is een landelijk initiatief dat werd opgezet door het EIS Kenniscentrum Insecten, Vroege Vogels, Naturalis en Natuurmuseum Fryslân.

Mensen kunnen via de website van de Jaarrond Tuintelling de zogenoemde spinnenkaart krijgen. Dit helpt hen verschillende spinnen te herkennen en door te geven via de website.

“Die telling heeft een duidelijk doel: mensen bewust maken van de biodiversiteit in hun eigen tuin”, aldus spinnenexpert Peter van Helsdingen. Populair is de Nationale Spinnentelling echter niet. “Mensen vinden spinnen eng, terwijl daar geen reden voor is.” Toch neemt het aantal deelnemers toe volgens van Helsdingen.

Nuttige beestjes

"De meeste spinnen zijn hartstikke nuttig. De gevaarlijke tropische varianten, die af en toe meekomen met vrachtschepen, overleven het hier niet", stelt Van Helsdingen gerust. Naast spinnen komen er nog andere exotische diersoorten voor in Nederland. De andere exoten zijn niet altijd even onschuldig als de spinnen.

De exoten kunnen namelijk het ecosysteem uit balans brengen. Bijvoorbeeld Amerikaanse rivierkreeftjes, die alle onderwaterplanten in Nederlandse rivieren opeten, waardoor vissen sterven. Biologen zijn echter minder bezorgd over exotische spinnen. Signaleert u een exotische spin? Maak een foto en stuur die op naar experts, zij adviseren u graag over de soort en wat u het beste kunt doen.

Bron 
  • RTL Nieuws