Sevilla door het oog van je mobieltje

Getty Images

Een dure camera nodig om fraaie vakantie­foto’s te maken? Hoeft niet. Fotograaf Wim Lanser maakte alle foto’s van Sevilla op deze pagina’s met zijn iPhone. Hij tipt de mooiste plekken om te bezoeken in de Zuid-Spaanse stad én vertelt er meteen bij hoe je de beste foto’s maakt met je smartphone.

Getty Images

Het troosteloze parkeerterrein op het Plaza de la Encarnación heeft in 2011 plaatsgemaakt voor het Metropol Parasol, een van de grootste houten constructies ter wereld. Je kunt over dit enorme kunstwerk wandelen.

Fototip

Zoek eens een origineel doorkijkje als omkadering van het onderwerp. Zo wordt een alledaagse foto van een skyline opeens een stuk spannender.

Getty Images

1.    De enorme kathedraal van Sevilla, ­gezien door een poort. In de kerk is het praalgraf van ontdekkingsreiziger ­Columbus te zien. 

Fototip

Een analoge camera zou geen raad weten met de donkere binnenzijde van de poort en de felverlichte kathedraal. Met de functie ‘HDR’ maakt je smartphone meerdere foto’s met verschillende belichtingstijden, die automatisch worden samengevoegd. Het effect is soms surrealistisch, want je ziet meer dan met je blote oog!

Getty Images

2.    De Vicente Traver-fontein is genoemd naar een van de architecten die het bijzondere Plaza de España hebben ontworpen.

Fototip

Met de functie Live (op de ­iPhone; bij Samsung heet het Motion Photo) maak je een video van 
een paar seconden, die na afloop wordt ‘­samengeperst’ tot één foto. Alles wat beweegt, zoals hier het water van de fontein, krijgt een vloeiend en onscherp effect.

Getty Images

3.    Sevilla zou de geboorteplaats zijn van tapas, de lekkere Spaanse borrelhapjes. Ze worden op talloze plekken in de stad geserveerd, ook in Bodega Santa Cruz in de Calle Rodrigo Caro.

Fototip

Als je de oordopjes met je telefoon verbindt, kun je het knopje in het snoer als ontspanknop gebruiken. Een slimme manier om onbespied een spontane foto van mensen te maken.

Getty Images

4.    In de kelder van het koninklijk paleis, het Real Alcázar, bevindt zich dit bad. Het dateert uit de tijd dat Sevilla werd overheerst door de Moren.

Fototip

Als je zoals hier in een donkere ruimte fotografeert, dreigt je foto onscherp te worden vanwege de noodzakelijke lange sluitertijd. Sluit daarom de oordopjes op je telefoon aan en gebruik het knopje in het snoer als ontspanknop van je camera, zodat die niet beweegt. Je kunt natuurlijk ook een statiefje gebruiken.

Getty Images

5.    Een versiering op een van de bruggen van het Plaza de España, dat werd aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1929. Het middenplein wordt bijna volledig omringd door een kanaal waarover vier bruggen zijn aangelegd. 

Fototip

Let op de achtergrond, ook al wordt die vervaagd als je de modus Portret gebruikt. De achtergrond geeft de foto extra lading.

Getty Images
 

1.    De wijk Santa Cruz is een doolhof van leuke steegjes. Vroeger was het een Joods getto, maar in de veertiende eeuw was het gedaan met de tolerantie en werden Joden verdreven. Later bevolkten christenen deze wijk en nu kun je er heerlijk ronddwalen als toerist.

Fototip

Deze foto was een beetje donker en flets, maar fotograaf Wim Lanser heeft hem in de computer opgepept met behulp van de gratis app Snapseed (voor Android en iPhone).

Getty Images

2.    Een stelletje flaneert over de Plaza Nueva langs het standbeeld van koning Ferdinand III van Castilië, die de stad in 1248 heroverde op de islamitische overheersers.

Fototip

Wees niet bang om in de schemering een foto te maken, want een moderne smartphone draait daar z’n hand niet voor om. Een beetje beweging is niet erg, dat geeft juist een dynamisch effect.

Getty Images

3.    Dit winkeltje in de Calle Francos ­verkoopt religieuze attributen. Sevilla is beroemd vanwege de processies tijdens de Semana Santa, de Goede Week voor Pasen.

Fototip

De nieuwste mobieltjes bevatten de modus Portret. Daarmee wordt de achtergrond vervaagd en springt je onderwerp er vanzelf uit.

Getty Images

4.    De gebouwen van het Plaza de España maakten vroeger onderdeel uit van het Spaanse paviljoen van de Wereldtentoonstelling. Nu zitten er overheidsinstanties in. Iedereen mag vrij genieten van dit plein.

Fototip

Kijk goed hoe de vormen van ­objecten lopen, zoals hier de ­zuilen van dit gebouw. Als je daarmee speelt, krijgt je foto een boeiend lijnenspel.

Leuke foto-apps...

  • Snapseed is een gratis app om je foto’s te bewerken (Android en iPhone). Een alternatief is Darkroom, dat alleen voor de iPhone beschikbaar is en een speciale iPad-versie heeft.
  • Met Superimpose combineer je meerdere foto’s tot een artistieke collage (Android en iPhone).
  • Met Mextures krijgt je foto bijvoorbeeld een wazig of nostalgisch effect (alleen iPhone).

...en handige hulpjes

  • Een tafelstatiefje met buigbare pootjes, bijvoorbeeld de GorillaPod van Joby (vanaf €99), wikkel je bijvoorbeeld om een brug­leuning of boomtak voor een verrassend perspectief.
  • Een voorzetlens vergroot het bereik van je camera. Ze zijn al vanaf €25 te koop op bijvoorbeeld www.pixigo.nl.
  •  Met een waterdicht hoesje kun je ook fotograferen als het regent. 
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine