'Nieuw spoormateriaal nóg slechter bestand tegen ijzel'

Getty Images

Nederland is berucht om de povere kwaliteit van haar treinsystemen: zodra de herfst valt, regent het vertragingen. Helaas zal dat probleem de komende jaren alleen maar erger worden, want de elektronica aan boord van de nieuwste treinen is nóg slechter bestand tegen ruw weer dan de huidige generatie.

De uitval van treinen als gevolg van extreme koude of hitte zal de komende jaren verder toenemen naarmate vervoerders nieuwer materieel inzetten. Uit cijfers van ProRail blijkt dat nu al 6% van de treinvertragingen wordt veroorzaakt door het weer.

Volgens ProRail gaat het niet om een bepaald type trein of fabrikant, maar ziet de spoorbeheerder over de hele linie verschil tussen nieuwe en oude treinen. De NS erkent dat de computersystemen van nieuwere treinen gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld ijs op de bovenleidingen. “Ze blijven wel doorrijden bij kortstondige spanningsuitval, dat doen ze ook bij het doorrijden van een spanningssluis”, legt woordvoerder Erik Kroeze uit. “Maar wanneer dit continue gebeurt raken de systemen wel van slag. Het is als een pc die je de hele tijd aan- en uitzet.” Volgens Kroeze doen echte problemen met nieuwe treinen zich vooral voor tijdens de eerste winter nadat een nieuw type in gebruik genomen wordt. Dan kunnen ze pas een goede test uitvoeren.

Antieke museumtreinen ingezet

Dat recent materieel gevoeliger is voor de weersomstandigheden dan oudere treinen, is niet nieuw. NS zet zelf indien nodig locomotieven van de 1700-serie of ICM (Koplopers) in voor zogenaamde ‘Schraapritten’ wanneer ProRail verwacht dat dit nodig is. Verder schakelt de spoorbeheerder zelf locomotieven in van externe partijen om bovenleidingen schoon te rijden. Hier gaat het ook vaak om ouder materieel of zelfs museumtreinen.

Onder meer de stichting Hollland Spoor/Roestrijden.nl verzorgt deze ritten in opdracht van ProRail of aannemers en vervoerders. Naast dat de apparatuur in deze treinen minder gevoelig is, zijn ze geschikter voor het schraapwerk omdat ze relatief veel stroom verbruiken en met de hitte die daarbij vrijkomt, het ijs op de bovenleiding doen smelten.

Bron: Spoorpro

 

Auteur