Digitaal: Een veilige backup, hoe doe je dat?

Documenten, foto’s, video’s: sommige bestanden zult u graag voor langere tijd willen bewaren. Naast branden op cd/dvd hebt u nog vier mogelijkheden.

Veel mensen denken dat een bestand bewaren op de harde schijf van de computer voldoende is om het veilig te stellen. Helaas is dat niet het geval. Een virus kan bestanden vernielen of de harde schijf kan crashen en dan zijn de bestanden zijn foetsie. Daarom is het noodzakelijk regelmatig een back-up (reservekopie) van belangrijke bestanden te maken op een medium dat los van uw computer te bewaren is. Vroeger had men daarvoor niet erg veel mogelijkheden. Een diskette/floppy disk met een zeer beperkte opslagcapaciteit was de enige keuze. Tegenwoordig is het branden op een cd (tot 700 à 800 Mb) of dvd (tot 4,7 Gb) een voor de hand liggende mogelijkheid. Maar u kunt ook kiezen voor een van de volgende vier alternatieven.

Externe harde schijf

Externe harde schijven zijn er in twee varianten. De eerste is de externe harde schijf die zelfstandig kan werken en door middel van een kabel verbonden wordt met de USB- of de firewirepoort op de computer. USB en firewire zijn tegenwoordig de belangrijkste verbindingen tussen de computer en losse apparatuur.

Het tweede type externe schijf wordt in een speciaal station in de computerkast geplaatst. Het voordeel hiervan is dat er geen kabel aan te pas komt en dat daardoor informatie sneller kan worden gelezen en weggeschreven. Het nadeel is dat u dit type harde schijf alleen kunt gebruiken als de computer zo’n station heeft. Zelfstandige externe harde schijven kunnen op iedere computer met een USB- of firewirepoort worden aangesloten.

Een externe harde schijf werkt hetzelfde als een harde schijf in de computer. U kunt er direct bestanden op plaatsen, kopiëren, openen en verwijderen. Externe harde schijven werken wel wat trager dan interne. In het bijzonder als u een oudere computer hebt met een oude USB-aansluiting en niet de huidige, snellere standaard USB 2.0. U krijgt hierover automatisch een melding wanneer u de externe harde schijf aansluit.

De ene harde schijf werkt sneller dan de ander: uitgedrukt in 5400 of 7200 omwentelingen per minuut. Het laatste type is het snelst, maar ook duurder. Externe schijven zijn er in verschillende formaten, variërend van pocketmodellen van 8 bij 7 cm tot bureaumodellen van 20 bij 10 cm. Pocketmodellen zijn makkelijker mee te nemen, maar de hoeveelheid gegevens die u kunt opslaan, is ook een stuk kleiner.

De capaciteit van hedendaagse externe harde schijven loopt van 120 Gb tot meer dan 1000 Gb. Des te meer Gb, des te duurder de harde schijf. Door hun grote inhoud zijn externe harde schijven in het bijzonder geschikt voor het opslaan van veel en grote bestanden. Koop in ieder geval liever een externe harde schijf te ruim dan te krap, want hij zit eerder vol dan u denkt. Bekende merken zijn: Plextor, Western Digital, Seagate en Maxtor.

Geheugenkaarten

Het formaat van geheugenkaarten varieert van minder dan een centimeter tot een paar centimeter. Ze hebben geen bewegende onderdelen en kunnen daarom tegen een stootje.

Veel digitale apparaten maken tegenwoordig gebruik van geheugenkaarten om gegevens op te bewaren: mobiele telefoons, fotocamera’s en navigatiesystemen. Voor het werken met een geheugenkaart in de computer is een geheugenkaartlezer nodig. De meeste moderne computers hebben zo’n kaartlezer al ingebouwd. U kunt ook een losse kaartlezer met USB-kabel aanschaffen.

Behalve in formaat verschillen geheugenkaarten ook van elkaar in soort. Diverse fabrikanten hebben hun eigen type geheugenkaart op de markt gebracht die niet uitwisselbaar is met andere typen kaarten. SD (Secure Digital) is inmiddels veruit het populairst. SDHC-kaarten (SD High Capacity) zijn voor back-ups het meest geschikt gezien hun grotere capaciteit (4 tot 32 Gb). Let op: oudere kaartlezers zijn niet voor SDHC geschikt.

Geheugenkaarten kunnen verschillende lees- en schrijfsnelheden hebben. Voor echt uitgebreide back-updoeleinden zijn de geheugenkaarten niet geschikt en kunt u beter een externe harde schijf gebruiken, maar voor het opslaan van foto’s en documenten voldoen ze goed.

USB-geheugenstick

Een handige variant op de geheugenkaart is de USB-geheugenstick. Deze is iets minder compact dan een geheugenkaart, maar heeft wel een grotere capaciteit voor hetzelfde geld en bovendien hebt u geen aparte kaartlezer nodig. U kunt een USB-stick direct in een van de USB-poorten van uw computer steken, waarna hij gelezen en beschreven kan worden. Het voordeel is dus dat hij makkelijk ook op andere computers te gebruiken is. De capaciteit van USB-sticks loopt op dit moment van 2 tot 64 Gb. Geschikt dus voor de opslag van documenten, foto’s en video’s, maar wat voor de geheugenkaarten geldt, geldt ook voor USB-sticks: voor echt uitgebreide back-updoeleinden zijn ze te klein.

Wanneer u een USB-stick vaak meeneemt, kunt u het beste een type nemen met een beschermdop of inschuifbare stekker om beschadiging te voorkomen. En vanwege het risico op verlies is het verstandig de stick te beveiligen met een wachtwoord. Bekende merken zijn: Kingston en Sandisk.

Online opslaan

Bedrijven maken er al enige tijd gebruik van en langzamerhand kiezen ook steeds meer consumenten voor het ‘online’ of ‘remote’ opslaan van bestanden. Dat betekent dat u geen kopie van uw gegevens op uw computer of een ander medium maakt, maar dat u de gegevens via internet ‘wegschrijft’ naar een server. Daarvoor betaalt u abonnementskosten per maand of jaar. Er zijn tientallen aanbieders, met ieder eigen voorwaarden, mogelijkheden en prijzen en vergelijken kan dus lonen. Al voor zo’n €5 per maand kunt u onbeperkt en zonder limiet gebruik maken van de server van de aanbieder.

De vraag is natuurlijk of online backuppen wel veilig is. In principe wel. Het is een onderdeel van de afspraak dat de aanbieder van deze dienst niet in uw gegevens gaat snuffelen en deze zijn bovendien beveiligd. Voorts nemen deze bedrijven de nodige voorzorgsmaatregelen om verlies te voorkomen.

Meer weten?

  • Lees meer in onze rubriek digitaal
  • Back-ups maken en terugzetten
  • Bestand kwijt, wat nu?
  • Een nieuwe computer kopen: waar moet u op letten?
  • Uw harde schijf defragmenteren
Auteur