Back-ups maken van uw bestanden

U hoort het geregeld: maak reservekopieën van uw bestanden want er kan altijd wat mis gaan. Welke back-upmethode voor u het beste is, bepaalt u aan de hand van dit artikel.

Het belang van reservekopieën

Waardevolle documenten, e-mail en foto's wilt u niet kwijtraken. Daarom is het een geruststellende gedachte een back-up van deze zaken te hebben. Een harde schijf kan stukgaan en u kunt per ongeluk belangrijke bestanden weggooien. Bewaart u belangrijke documenten op een andere plek, dan kunt u ze eenvoudig terugzetten op uw computer.

Soorten media

Het is verstandig uw bestanden te back-uppen op een andere plek dan de harde schijf van uw computer. Immers, als de schijf kapotgaat bent u alle gegevens kwijt. Welke opties er zijn leest u in het artikel Gegevens bewaren.

Verschillende back-up methodes

U kunt op verschillende manieren reservekopieën van uw bestanden maken. Welke manier het best is, hangt af van wát u wilt bewaren.

  • Handmatig kopiëren
    Als u slechts een paar bestanden wilt back-uppen kunt u ze handmatig kopiëren. U selecteert de bewuste mappen of bestanden en kopieert ze naar een usb-stick, externe harde schijf, of cd- of dvd-schijfje. Het voordeel van deze methode is dat hij erg eenvoudig is. Als u kunt werken met de Verkenner kunt u bestanden kopiëren. Verdere kennis of software is niet nodig. Het nadeel van deze methode is dat u er om de zoveel tijd zelf aan moet denken de reservekopieën te maken.
  • Een image maken
    Als u geen zin hebt om na te denken welke specifieke bestanden u wilt back-uppen kunt u overwegen een image van uw harde schijf te maken. Een image-bestand is een kopie van uw gehele harde schijf. Dus inclusief de geïnstalleerde programma's en het besturingssysteem. Om een image te kunnen maken (en terugzetten) hebt u speciale software nodig. Het voordeel van deze methode is dat u in het geval van een computercrash snel uw vertrouwde computeromgeving weer terug hebt. Het nadeel is dat dit een omslachtige methode kan zijn: als u veel programma's en bestanden hebt, is een image al gauw een paar gigabyte groot. Bovendien wilt u niet elke keer als er iets verandert aan uw systeem een complete image maken.
  • Een back-up maken met behulp van een programma
    Om reservekopieën van specifieke bestanden te maken, installeert u software, of gebruikt u de standaardprogramma's van Windows. Het voordeel van deze methode is het back-uppen automatisch verloopt. U bepaalt waarvan u een reservekopie wilt maken en stelt in met welke tussenpozen dit moet gebeuren. Het programma doet daarna op de achtergrond het werk voor u. Let er wel op dat deze programma's alleen werken als de computer aanstaat op de ingestelde back-uptijd. Het nadeel van de methode is dat u zich moet verdiepen in de werking van een back-upprogramma.

Soorten back-ups

Als u ervoor kiest een back-up te maken met behulp van een programma, is het handig om te weten dat er verschillende opties bestaan. U selecteert bepaalde mappen en bestanden waarvan u een reservekopie wilt maken en daarna vertelt u het programma wat voor soort kopie u wilt maken: een volledige, incrementele of differentiële back-up.
  • Een volledige back-up
    Van alle gekozen bestanden en mappen wordt een kopie gemaakt. Dit gebeurt elke keer dat u het back-upprogramma gebruikt.
  • Een incrementele back-up
    Bij deze vorm van back-uppen maakt het programma de eerste keer dat u het gebruikt een volledige kopie van alle geselecteerde bestanden. Bij de volgende back-up worden alleen die bestanden opgeslagen die sinds de vorige back-up zijn veranderd. Als u na een crash uw bestanden terugzet dient u eerst de volledige back-up terug te zetten en daarna alle incrementele back-ups om uw huidige situatie te kunnen herstellen.
  • Een differentiële back-up
    Na de eerste volledige back-up worden steeds alle bestanden opgeslagen die sinds die volledige back-up zijn veranderd. In geval van nood zet u de volledige back-up terug plus de laatste differentiële back-up.

Programma's

Op de website van SeniorWeb kunt u meer lezen over het maken van back-ups. Lees hier het artikel over het back-upprogramma Cobian.
Leden van SeniorWeb kunnen Weblessen volgen over het maken van back-ups. Dit is een online cursus voorzien van instructiefilmpjes. Klik hier voor een voorbeeld Webles.

Synchroniseren

Een redelijk eenvoudige back-upmethode die vaak over het hoofd wordt gezien is synchroniseren. Strict genomen is dit iets anders dan een back-up maken, maar het resultaat is wat mensen voor ogen hebben als ze spreken over een back-up. Met een synchronisatie wordt bedoeld dat de inhoud van twee mappen aan elkaar gelijk wordt gehouden.
U wijst bijvoorbeeld eerst een map aan op uw harde schijf ('map 1') en daarna een map op een externe harde schijf ('map 2'). De inhoud van de eerste map wordt naar de tweede gekopieerd. Verandert er iets aan de inhoud van map 1 dan wordt map 2 automatisch bijgewerkt. Op die manier hebt u altijd een kopie van uw actuele situatie. Ook voor synchroniseren bestaan verschillende softwareprogramma's. Vista-gebruikers kunnen het gratis programma SyncToy van Microsoft gebruiken.

Meer handige computertips?

Wilt u meer leren over computer en internet en altijd een beroep kunnen doen op deskundige computerhulp? Voor € 25,- per kalenderjaar bent u lid van SeniorWeb. Als lid profiteert u van kwartaalblad Enter, PCHulp per telefoon, via internet of aan huis en korting op computerproducten en boeken. Bovendien kunt u computercursussen op maat volgen, via internet of bij u in de buurt.

Word nu lid en ontvang het boek Digitale foto’s ordenen en bewerken met Picasa cadeau! Klik hier voor meer informatie en het aanmeldformulier of bel 030-276 99 65 voor een gratis informatiepakket.

Missing media-item.

 

Auteur