Zeg ’s eerlijk: ging u vroeger alleen op vakantie om bruin te worden? (Wij ook, hoor). Maar die dagen zijn voorbij. In deze nieuwe tijden willen we meer zien dan het strand. We ontmoeten lokale mensen en proeven van bijzondere lokale gerechten. Dit en meer blijkt uit een groot vakantie-onderzoek onder oudere vakantiegangers. Wat is er nog meer veranderd in onze vakantiegewoonten?
Vroeger…
…gingen we alleen met ons gezin op vakantie. Onze ouders bleven thuis en moesten genoegen nemen met een ansichtkaartje.
Nu…
…zijn velen van ons zelf opa of oma en gaan we gezellig samen met onze kinderen en kleinkinderen op vakantie! Bijna de helft van alle Nederlandse vakantiegangers heeft al eens zo’n ‘multi-generatie’-vakantie gevierd of overweegt dit.
Vroeger…
…namen we het er op vakantie heerlijk van. Dus gingen we tijdens het diner graag voor een tweede ronde aan het lopend buffet. We hadden er een jaar lang hard voor gewerkt, toch?
Nu...
…houden we natuurlijk nog altijd van genieten, maar we letten ook op onze gezondheid. In vergelijking met nog maar vijf jaar geleden eten bijvoorbeeld 22,2% meer Nederlanders vaker vegetarisch en eet zelfs 40% vaker vis. Bijna een derde van ons slaat op vakantie zelfs het dessert over!
Vroeger…
…werden we gelukkig van een schnitzel met patat in ons hotel. Wie met de tent of caravan op reis ging, kookte op de camping stamppot boerenkool, bereid met de meegenomen aardappelen. De lokale keuken vertrouwden we helemaal niet. Die rare schaaldieren, dat enge schapenvlees, en alles bereid met knoflook…. no, gracias! Bovendien kreeg je als Hollander diarree van al die olijfolie, toch?
Nu…
…zijn we benieuwd wat de lokale bevolking eet, en dat willen we zelf ook proeven. Niet alleen in de taverna, maar ook in het restaurant van ons hotel. Vroeger was de lokale keuken voor maar 16 procent van de Nederlanders een must-have op vakantie, maar inmiddels is dat al bijna 22 procent.
Vroeger…
…legden we nog voor het ontbijt ons badlaken over een strandstoel om verzekerd te zijn van een plekje. En daarna was het de hele dag bakken in de zon en smeren geblazen. Alleen de sportievelingen onder ons maakten zo nu en dan een duik in zee.
Nu…
…weten we dat langdurig zonnebaden de gezondheid kan schaden. Tegenwoordig willen we iets leren van het land dat we bezoeken. We bezoeken een bananenplantage op La Palma of een Mayaceremonie in Mexico. In vergelijking met tien jaar geleden doet 37,5% van alle vakantiegangers eerder mee aan een lokale excursie.
Vroeger…
…haalden we op het reisbureau dikke reisbrochures op en daarna gingen we thuis eindeloos bladeren, net zolang tot we onze droomvakantie hadden gevonden. Vliegreis, hotel en vaak ook maaltijden en excursies zaten in één pakket, en daar kon je niets aan veranderen.
Nu…
…wordt zo’n traditionele pakketreis nog maar door een vijfde van alle vakantiegangers geboekt. We bepalen inmiddels zelf hoe onze vakantie er uit moet zien. Wilt u vliegen vanaf een luchthaven bij u in de buurt naar bestemming A, een paar nachten in dit hotel en daarna in dat hotel slapen en vervolgens terugvliegen vanaf bestemming B? Een moderne touroperator draait daar z’n hand niet voor om.
Vroeger…
…stapten we in het vliegtuig met een vaag idee waar onze vakantieplek lag, en hadden vaak geen enkel idee van de vluchtduur. Het kwam soms voor dat passagiers klaagden over de lange, 9 uur durende vlucht naar Isla Margarita, “want vorig jaar naar Malaga duurde het maar drie uur”. Niet wetende dat dit eiland op een ander continent, namelijk in Zuid-Amerika ligt.
Nu…
….gaan we gaan niet meer eenmaal maar twee- of zelfs driemaal per jaar op vakantie. Die tripjes duren korter dan vroeger, en daarom willen we liefst geen uren in het vliegtuig zitten. Vijf jaar geleden was de vluchtduur voor slechts 13 procent van ons belangrijk, maar in 2019 al voor liefst 35 procent van ons.
Vroeger én nu…
…is er één ding niet veranderd. We houden namelijk nog altijd van de zon! ‘Goed weer’ blijft voor 71% van ons het allerbelangrijkst op vakantie.
Tot slot 2 grappige weetjes:
- Goed nieuws voor wie op vakantie ’s nachts geen oog dichtdoet omdat hij bang is overdag geen strandbedje te bemachtigen.
- Wie was er vroeger niet verliefd op die knappe Griekse barman of die Zweedse surfinstructrice met haar mooie lach? Zulke vakantieliefdes zijn echt uit de tijd, hoor. Tweederde van alle Nederlandse jongeren heeft geen enkele interesse in een tijdelijke scharrel op vakantie.