Welke partijen horen straks bij welke fractie in het Europees Parlement?

Vlaggen europese unie en Nederland
Getty Images

Op 6 juni kan er gestemd worden voor het Europees Parlement. Maar waar stemt u eigenlijk op? De Nederlandse politieke partijen horen allemaal bij een bepaalde Europese fractie. Hierbij een overzicht.

Europese Volkspartij (EVP)

Het CDA, de ChristenUnie en 50PLUS zijn aangesloten bij de gematigd conservatieve christendemocratische Europese Volkspartij.  Niet alle partijen in deze fractie hebben een christelijke oorsprong, en het is ook geen vereiste. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is lid van deze fractie. De BBB en NSC willen zich na de komende verkiezingen aansluiten bij de EVP.  

Aangesloten partijen: BBB, NSC, CDA, CU, 50PLUS

Europese Conservatieven en Hervormers (ECR)

De fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) is een antifederalistische en conservatieve fractie in het Europees Parlement. Bij de verkiezingen in 2019 deed de ChristenUnie nog samen met de SGP mee. Maar toen Forum voor Democratie (FVD) zich aansloot bij deze fractie, besloot CU de fractie na de verkiezingen te verlaten. De SGP bleef er wel bij aangesloten. JA21 wil zich nu ook bij deze groep aansluiten.

Aangesloten partijen: JA21 en SGP

Renew Europe (Renew)

Sinds 1979 zijn D66 en de VVD samen vertegenwoordigd in dezelfde fractie: Renew. Die heeft verschillende namen gehad en heet sinds 2019 Renew Europe. Partijen met een liberale, progressieve en democratische signatuur zijn onderdeel van deze fractie.

Aangesloten partijen: D66 en VVD

Europese Alliantie voor het Volk en Naties (V&N)

De PVV wil zich aansluiten bij de nieuw te vormen eurosceptische en conservatieve fractie: Europese Alliantie voor het Volk en Naties, samen met o.a. Marine Le Pen, de voorvrouw van het Franse Rassemblement National, en Fratelli d'Italia, de partij van de Italiaanse premier Giorgia Meloni. De PVV is tot op heden nog lid van de fractie Identiteit & Democratie (ID).

Aangesloten partijen: PVV

Europese Groene Partij (Groenen)

De Europese Groene Partij, ook wel de Groenen genoemd, wordt gevormd door 32 verschillende groene partijen uit Europese landen. Deze hebben klimaat, natuur en genderzaken als belangrijkste speerpunten. Onder meer GroenLinks en de Europa-federalistische partij Volt zijn daarbij aangesloten. In het Europees Parlement doen de Groenen samen met de Europese Vrije Alliantie (EVA) mee als de fractie Groenen/EVA.

Aangesloten partijen: GroenLinks en Volt

Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D)

De PvdA is aangesloten bij de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten. Daar zijn vooral arbeiderspartijen bij aangesloten, zoals de SPD van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. PvdA en GroenLinks doen weliswaar met één lijst en programma mee, maar de gekozen parlementariërs zullen na de verkiezingen verdeeld worden over de twee fracties.

Aangesloten partijen: PvdArbeid

Links

Zowel de Partij v/d Dieren als de Socialistische Partij (SP) zijn aangesloten bij de fractie Links in het Europees Parlement. Deze vertegenwoordigt socialistische en marxistische partijen.

Aangesloten partijen: PvdDieren en SP

Onafhankelijke partijen

Niet alle partijen zitten bij een Europese fractie, maar meestal heeft een partij wel meer invloed door samenwerking met gelijkgestemden uit andere landen. Forum voor Democratie kiest er ditmaal voor om zonder groep aan de Europese parlementsverkiezingen mee te doen.

Aangesloten partijen: FvD
 

Auteur