Overzicht stemwijzers Tweede Kamer verkiezingen 22 november 2023

Help, op wie moet ik stemmen?

Stembureau
Getty Images

De verkiezingen komen eraan, dus zet Plus voor u de beschikbare stemhulpmiddelen op een rij. Heeft u nog niet besloten op welke partij u gaat stemmen? Wij helpen u op weg met een overzicht van kies- en stemwijzers!

Kieskompas

De inmiddels beroemde stemwijzer van Kieskompas zet alle kiezers en partijen op een assenstelsel (links-rechts en conservatief-progressief) op basis van antwoorden op dertig stellingen. Zo ziet u het beste welke partijen dicht bij u staan!

Probeer nu het Kieskompas >>

Stemwijzer

De StemWijzer van ProDemos werd bedacht in 1989, als papieren uitgave. Kiezers berekenden via zinnen uit verkiezingsprogramma’s en een puntentabel welke partijen het best bij hen pasten. Daarna verschenen de StemWijzers op een floppy disk, en sinds 2002 staat hij op internet. Via dertig stellingen uit de verkiezingsprogramma’s ziet u welke partijen het best aansluiten bij uw voorkeuren. Dit is wel iets minder overzichtelijk dan het Kieskompas.

Start de Stemwijzer >>

Het Kieshart

Het KiesHart is dé stemwijzer van Hart van Nederland (SBS 6). Het Kieshart vergelijkt aan de hand van dertig stellingen uw persoonlijkheid met die van de individuele politici. Het KiesHart geeft geen stemadvies, maar wil een brug slaan tussen kiezers en politici. Dit stemhulpmiddel is ontwikkeld door Kieskompas.

Probeer het Kieshart >>

Stemchecker

Ook de Stemchecker van DPG Media baseert zijn stellingen op stemmingen in de Tweede Kamer. De Stemchecker kijkt niet naar verkiezingsbeloftes, maar naar wat de partijen daadwerkelijk hebben gedaan, maar geeft geen stemadvies.

Start de Stemchecker >>

Stemmentracker

De Stemmentracker van ProDemos meet met welke partij u meestemt. De stemwijzer bestaat uit dertig stellingen, die gebaseerd zijn op stemmingen in de Tweede Kamer.

Dit is de Stemmentracker >>

Stemmen met een thema

Technologie Kieswijzer

De Technologie Kieswijzer besteedt aandacht aan de voor- en nadelen van de digitalisering. Na het invullen van 17 vragen ziet u welke partijen het besteaansluiten bij uw antwoorden. Deze stemwijzer is ontwikkeld door Het Nieuwe Kiezen, in opdracht van Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

Doe de Technologie Kieswijzer >>

Woonkieskompas

Het WoonKieskompas vergelijkt de standpunten van de partijen over wonen, huren en kopen. Deze stemhulp is ontwikkeld door Kieskompas op initiatief van Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en Aedes (de vereniging van woningcorporaties).

Dit is het Woonkieskompas >>

Zorgkieskompas

Het ZorgKieskompas vergelijkt de zorgstandpunten van de partijen. Ook deze stemwijzer is ontwikkeld door Kieskompas op initiatief van Actiz en Zorgverzekeraars Nederland.

Vul het Zorgkieskompas in >>

Energiekieskompas

Het EnergieKieskompas vergelijkt de ''groene'' standpunten van de partijen. Nog een stemwijzer van Kieskompas, op initiatief van Gasunie, Energie Beheer Nederland en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

Hier vult u het Energiekieskompas in >>

Het Verkiezingsstoplicht

Het verkiezingsstoplicht is een initiatief van de Seniorencoalitie. Hierin is in één oogopslag te zien oe alle deelnemende partijen aan de Seniorencoalitie, denken over de 21 punten die deze coalitie belangrijk vindt. De punten zijn onderverdeeld in thema's Gezond ouder worden, Wonen, Gezondheidszorg, Digitalisering, Inkomen, Fiscaliteit en Toeslagen.

Vul hier het Verkiezingsstoplicht in

Stemwijzer voor mensen die stemwijzer-moe zijn

Krijg inzicht in politieke partijprogramma's door een gesprek met deze veelzijdige AI-bot!

Probeer de Party Bot >>

Auteur