Als een kabinet valt of op de dag dat er verkiezingen worden gehouden, wordt een kabinet demissionair. Kan zo’n demissionair kabinet dan nog wel belangrijke besluiten nemen?
Een demissionair kabinet is een kabinet dat zijn ontslag heeft ingediend, maar aan het werk blijft totdat er een nieuw kabinet is. In feite past een demissionair kabinet dus op de winkel.
Controversiële onderwerpen
Normaal gesproken handelt een demissionair alleen nog lopende zaken af. Zaken die politiek gevoelig liggen – zogeheten controversiële onderwerpen –, worden niet behandeld. De Eerste en de Tweede Kamer bepalen de lijst van controversiële onderwerpen. Het kabinet heeft daar wel enige invloed op, zeker als het om spoedeisende zaken gaat.
Coronacrisis te belangrijk
Volgens premier Mark Rutte zijn de coalitiepartijen en bijna alle oppositiepartijen het erover eens dat de aanpak van de coronacrisis zo’n spoedeisende zaak is. Besluiten rond de coronacrisis zullen dus niet op de lijst controversiële onderwerpen terechtkomen. De aanpak van deze enorme crisis is simpelweg te belangrijk om te laten liggen.
Bevoegdheden
Als het gaat om bevoegdheden, verschilt een demissionair kabinet in niets van een zittend kabinet. Ook een demissionair kabinet mag dus wetsvoorstellen indienen en besluiten nemen. Een demissionair kabinet kan de Tweede Kamer niet dreigen om op te stappen om er op die manier een besluit doorheen te drukken. Andersom kan de Tweede Kamer een demissionair kabinet ook niet dwingen tot opstappen – een demissionair kabinet ís namelijk al afgetreden. Wel is het mogelijk dat een demissionair minister of staatssecretaris een motie van afkeuring krijgt en weg moet.
Bronnen:
Parlement.com
Trouw
NOS