Vertrekkende AOW’er riskeert straks forse belastingaanslag

Getty Images

Wie straks direct na zijn pensionering naar het buitenland wil vertrekken, riskeert door een nieuw wetsvoorstel een flinke belastingaanslag.

Dat schrijft de Telegraaf.

De belastingdruk voor AOW’ers die naar landen als Portugal of Italië willen verhuizen, kan oplopen tot boven de 50 procent, waarschuwt de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.

Dat komt door het voorstel voor een zogeheten ‘jubelpensioen’ of jubeluitkering van Minister Koolmees (Sociale Zaken). Dit jubelpensioen is een éénmalige uitkering van tien procent van de waarde van het totale pensioen. Volgens het voorstel zou je daar straks voor kunnen kiezen bij het ingaan van het pensioen. Dus als er 200.000 euro in de pensioenpot zit, kan je het eerste jaar 20.000 euro ineens uit laten keren, dankzij dit ’Wetsvoorstel Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’. Dit voorstel moet voor de zomer nog behandeld worden in de Tweede Kamer. Let op! Het voorstel geldt alleen voor nieuwe gevallen. Wie nu al pensioen ontvangt komt er niet voor in aanmkering.

Maar wie straks kiest voor die 10 procent ineens, moet rekening houden met (veel) extra belasting. Want de kans is groot dat je door dat extra inkomen in een hogere schijf terecht komt. Bovendien kan het gevolgen hebben voor het recht  op toeslagen.

Voor AOW’ers die van plan zijn te emigreren kunnen deze plannen nog beroerder uitpakken, stelt Bas Dieleman die onderzoek deed naar de gevolgen van dit voorstel.  Door belastingverdragen die Nederland met andere EU-landen heeft gesloten, is het normaal gesproken fiscaal voordelig voor gepensioneerden om zich in het buitenland te vestigen. Zij hoeven namelijk in bijna alle gevallen geen belasting te betalen aan de Nederlandse staat over hun pensioenuitkering.
Dat is anders bij de pensioenuitkering van 10 procent. Dan mag de Nederlandse Belastingdienst ook belasting gaan heffen op de uitkering. Dat komt bovenop eventuele belasting in het nieuwe thuisland. In bijvoorbeeld Italië en Portugal kan dat oplopen tot meer dan 50 procent belasting.

Dieleman raadt daarom aan eerst de fiscale gevolgen van een uitkering ineens te onderzoeken en het vertrek eventueel een jaartje uit te stellen. Dat kan zomaar duizenden euro’s belasting schelen.