De verhoging van de AOW-leeftijd naar 65 jaar en 9 maanden heeft de Schatkist alleen al vorig jaar 1,7 miljard euro opgeleverd. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Sinds de AOW-leeftijd in 2013 voor het eerst omhoog ging, bespaarde de Staat in totaal al bijna 4 miljard euro. Dit jaar (2018) is de AOW-leeftijd naar 66 jaar gestegen en de komende jaren gaat die verder omhoog. Met iedere stap nemen de besparingen verder toe.
Prijskaartje AOW: 37,4 miljard euro
Vorig jaar werd 37,4 miljard uitgegeven aan AOW-uitkeringen. Ruim 10 jaar gelden was dat nog 25,2 miljard euro. De kosten van de AOW stijgen doordat er steeds meer AOW-gerechtigden zijn die langer leven.
AOW leeftijd naar 66 jaar?
Omroep Max schrijft dat verschillende verzekeringsdeskundigen de verhoging van de AOW-leeftijd geen goed idee vinden. De AOW-leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting, zodat we allemaal ongeveer een gelijk aantal jaar van ons leven AOW krijgen. Nu de levensverwachting niet zo hard stijgt als verwacht, moet de AOW-leeftijd ook minder hard stijgen. Ook het CBS liet in een eerder onderzoek zien dat niet iedereen op zijn 67e nog in staat is om te werken, zeker niet als diegene een lichamelijk zwaar beroep heeft. Volgens het CBS is het verstandig om de AOW-leeftijd voorlopig te laten ‘rusten’ op 66.