Pensioenkortingen lijken voorlopig van de baan

minister Koolmees
Min SZW

Veel pensioenfondsen staan er onder meer door een historisch lage rente belabberd voor. Daarom dreigden volgend jaar kortingen voor miljoenen gepensioneerden. Tenzij de overheid de rekenregels versoepeld. Na weken van gesteggel en politieke druk, is dat nu alsnog gebeurd.

Dat meldt de NOS op basis van ‘Haagse ingewijden’. 

Vandaag, 19 november, stuurt minister Koolmees een brief aan de Tweede Kamer waarin hij bekend moet maakt hoe hij ‘onnodige pensioenkortingen’ gaat voorkomen. Volgens tientallen deskundigen en de pensioenfondsen zelf kan dat door de strenge rekenregels te laten varen.

Dat komt door de 'dekkingsgraad’ van pensioenfondsen. Als die 100% is, heeft een fonds genoeg geld in kas om aan alle verplichtingen te voldoen. Is die 120% dan kan er zelfs wat geld bij de pensioenuitkeringen om de inflatie op te vangen. Maar komt de dekkingsgraad onder de 90% dan moeten de pensioenfondsen ingrijpen en korten op de pensioen.

Door de extreem lage rente is bij veel fondsen de dekkingsgraad nu onder de 90% gekomen.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank hamert daarom al enige maanden op het belang van ingrijpen om problemen voor de volgende generaties te voorkomen. Want als de pensioenfondsen nu te veel uitkeren, is de pensioenpot straks leeg.

De bal ligt nu al enkele weken bij minister Koolmees, dienu een plan heeft bedacht om de strenge eisen aan de fondsen een jaar in de ijskast te zetten. Voor volgend jaar wil hij de dekkingsgraad waaronder moet worden gekort verlagen naar 90 procent. In het pensioenakkoord van eerder dit jaar was de dekkingsgraad van al verlaagd naar 100.


Als dit doorgaat, hoeven grote fondsen zoals ABP, Zorg en Welzijn en de fondsen voor de metaalindustrie waarschijnlijk toch niet in te grijpen. Maar ook dat is onzeker: voorwaarde is dan wel dat er geen grote financiële tegenvallers zijn in de rest van het jaar.  Als het bijvoorbeeld tegenzit op de beurs kan dat alsnog gevolgen hebben voor de pensioenen.


Voor een aantal fondsen dreigen ondanks deze voorstellen nog steeds kortingen, zoals het pensioenfonds voor de vleesindustrie en de voedselvoorzieningshandel. Dat betekent dat voor 600.000 deelnemers, jong en oud, alsnog een korting in 2020 dreigt.

Koolmees beweegt nu mee omdat er na negen jaar onderhandelen eindelijk een pensioenakkoord op hoofdlijnen ligt, dat verder uitgewerkt moet worden. De kern van het akkoord is dat pensioenen meer meebewegen met de economie: ze kunnen stijgen én dalen. Dat maakt de fondsen minder afhankelijk van de strenge rekenrente. Maar werkgevers, werknemers en de overheid werken het akkoord niet verder uit, zo lang er kortingen dreigen.

Die patstelling hoopt Koolmees te doorbreken, zodat alle pensioenpartijen verder kunnen met de uitwerking van het pensioenakkoord.

 

 

Auteur