Pensioen komt bij één op drie scheidingen niet aan bod

Getty Images

Bij ruim een derde van de scheidingen wordt niet gesproken over de gevolgen voor het pensioen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Pensioenmonitor van 'Wijzer in geldzaken'.

Het onderzoek is afgelopen zomer uitgevoerd door marktonderzoekinstituut GfK.

Formulier

Sinds 1995 hebben beide partners recht op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk, samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Het is ook mogelijk om een andere verdeling af te spreken of om helemaal geen pensioen te verdelen. Lees hier wat de regels zijn.

Voordat het verdeelde pensioen wordt uitbetaald, moet je binnen twee jaar na de scheiding een formulier opsturen naar het pensioenfonds. Ruim de helft van de ondervraagden uit het onderzoek deed dit, maar een derde van de mensen die geen formulier tekenden, heeft helemaal geen afspraken gemaakt.

Gebrek aan kennis

Van de respondenten die uit elkaar zijn gegaan, is volgens drie op de tien het pensioen uiteindelijk gelijk verdeeld. Wijzer in geldzaken denkt dat het aantal in werkelijkheid lager ligt. Een mogelijke verklaring hiervoor is kennisgebrek. Niet iedereen weet dat beide partners recht hebben op de helft van het opgebouwde pensioen.

Tevredenheid

Een op de vijf gescheiden mensen noemt de eigen verdeling van het pensioen 'slecht' geregeld. Nog eens 14 procent vindt het 'matig'. Een meerderheid (63 procent) noemt de verdeling 'goed'.

Bron: NU.nl