Nederlands pensioenstelsel ‘beste ter wereld’

Getty Images

Het kwakkelende Nederlandse pensioenstelsel is net als vorig jaar uitgeroepen tot ‘het beste ter wereld’.

Adviesbureau Mercer vergelijkt voor het onderzoek de pensioenstelsels van 37 landen en kijkt daarbij of de deelnemers baat hebben bij het stelsel (toereikendheid), hoe houdbaar het is (duurzaamheid) en of vertrouwen in het systeem is (integriteit). Op alle onderdelen scoort Nederland hoog; rond de 80 van de 100 haalbare punten.
Ter vergelijking: onderaan de lijst bungelen onder meer Argentië en Thailand: die komen niet verder dan 40 punten.

Het Nederlandse stelsel is bijzonder door de combinatie van een ‘staatspensioen’: de AOW. De AOW garandeert voor bijna iedereen een minimum inkomen. Daarbij komt het aanvullende pensioen dat werknemers (verplicht) opbouwen via de werkgevers. Sommige mensen hebben daarbij nog fiscaal aantrekkelijk bijgespaard voor hun pensioen, bijvoorbeeld middels een lijfrente.  Door deze verschillende ‘bronnen’, is de oudedagsvoorziening in Nederland -naar verhouding- goed geregeld.


En toch dreigen kortingen

Ondanks deze opsteker, dreigen er voor miljoenen gepensioneerden vanaf volgend jaar kortingen. Volgens onder meer de toezichthouder De Nederlandsche Bank is dat onvermijdelijk. Maar anderen, waaronder de grote pensioenfondsen en tientallen prominenten, stellen dat korten helemaal niet nodig is. Er zitten honderden miljarden in kas, meer dan genoeg om alle pensioenen uit te kunnen betalen, mits de fondsen het verwachte rendement op de enorme tegoeden anders mogen berekenen. We rekenen ons arm, aldus één van de fondsen. Om daar wat aan te doen startten onder meer omroep Max en 50Plus onlangs een petitie: kominactievooruwpensioen.nl. Daar zijn binnen één week 18.000 aanmeldingen binnengekomen. De initiatiefnemers zullen naar verwachting eind november de verzamelde handtekeningen in een petitie aanbieden aan verantwoordelijke minister Koolmees. Hij zal dan naar verwachting een brief sturen naar de Tweede Kamer met daarin zijn plannen om 'onnodige pensioenkortingen' zo veel mogelijk te voorkomen.