Kan ik zelf kiezen wie mijn pensioen beheert?

Getty Images

Sommige grote pensioenfondsen zitten in zwaar weer en daarom dreigen er nog steeds kortingen voor miljoenen ouderen. Maar als je pensioen opbouwt bij een verzekeraar, heb je die problemen niet. Mag ik ook zelf kiezen wie mijn pensioen beheert?

Tot nu toe meestal niet, maar steeds vaker wel.

Dat komt doordat veel werknemers verplicht zijn aangesloten bij een pensioenfonds als ze in een bepaalde sector werken. Voor ambtenaren is dat bijvoorbeeld het pensioenfonds ABP en voor mensen in de zorg is dat pensioenfonds PFZW. Zo zijn er nog honderden pensioenfondsen gekoppeld aan sectoren. Die pensioenverplichting is vastgelegd in de Collectieve Arbeids Overeenkomst (CAO) en daar kan je niet onderuit.

Maar pensioenen zijn aan het veranderen, waardoor het ook mogelijk is pensioen op te bouwen bij een verzekeraar in plaats van een fonds. Dat doe je dan misschien op basis van een zogeheten 'beschikbare premieregeling'  of een 'premieovereenkomst'.  Daarvoor zijn de spelregels anders en inmiddels bouwt zo'n 10 procent van de werknemers op die manier pensioen op. Meestal gaat dat om werknemers van kleinere organisaties die niet onder een CAO vallen, of als de CAO daarvoor de ruimte biedt. Ook sommige ondernemingspensioenfondsen (Shell) en beroepsfondsen bieden deze pensioenvorm.

Het aantal werknemers dat op deze manier pensioen opbouwt stijgt, want deze manier van pensioen opbouwen heeft enkele voordelen. Je bent dan bijvoorbeeld niet gebonden aan één uitvoerder en hebt dus meer te kiezen!

In de eerste fase bouw je namelijk pensioen op bij een verzekeraar die in de regel gekozen wordt door de werkgever, omdat deze ook meebetaalt aan het pensioenkapitaal van de werknemer. Maar als je met pensioen gaat, mag je als werknemer gaan 'shoppen' met dat kapitaal en sluit je  zelf een 'direct ingaand pensioen af'. Uit onderzoek blijkt dat het kan lonen om te shoppen met je pensioenkapitaal, want je kunt op die manier meer pensioen voor je geld krijgen. Dat komt niet alleen doordat de ene aanbieder het beter doet op de beurs dan een andere, dat kan ook komen door het pensioen in te richten op een manier die bij je past.


Je kunt bijvoorbeeld schuiven met geld tussen een hogere uitkering bij overlijden voor nabestaanden, of een hoger maandbedrag. Of je kiest voor een hoger bedrag in het begin van het pensioen, om de plannen die je hebt meteen waar te maken en een lager bedrag op latere leeftijd. En je kunt je pensioengeld ook onderbrengen bij een partij waarvan je vindt dat die het geld op een verantwoorde manier investeert.

Deze flexibiliteit geldt dus niet voor iedereen, maar alleen als je (een deel van) het pensioen hebt opgebouwd via een beschikbare premieregeling. Wilt u weten of u ook op deze manier pensioen opbouwt? Informeer dan bij de werkgever of kijk op mijnpensioenoverzicht.nl.