Verzin een list tegen hogere gasrekening

Nu de koude, lange winter toch eindelijk achter ons ligt, is de vraag: hoeveel extra energie hebben al die koude dagen gekost? Begin april voorspelde de Consumentenbond al een tegenvaller van gemiddeld 112 euro, nog afgezien van de BTW-verhoging en hogere netwerkkosten. Wat is wijsheid?

Wanneer de rekening van de energieleverancier binnenkort op de mat valt, is de kans groot dat het energieverbruik hoger blijkt te zijn geweest dan vorig jaar. Bijbetalen is dan het gevolg. Het is raadzaam om hier alvast geld voor te reserveren. Ook wanneer de rekening pas later in het jaar komt, kan een extra reservering geen kwaad. Al bestaat er natuurlijk ook een kans dat een eventuele zachte herfst en/of winter de rekening juist weer wat verlaagt. Hoe verder het afrekenmoment in de toekomst ligt, des te onzekerder is de voorspelling van het eindbedrag.

Extra voorschot betalen?
Wie zo min mogelijk risico wil lopen op bijbetalen, kan het energiebedrijf vragen het voorschotbedrag iets te verhogen, bijvoorbeeld met vijf of tien euro. Door iedere maand een beetje extra te betalen, loop je eerder de kans op teveel betalen dan te weinig. Het teveel betaalde krijg je bij de eindafrekening weer terug. Bedenk wel dat voorschotbedragen vaak al iets te hoog zijn ingeschat. Bovendien krijg je geen rente vergoed over teveel betaald voorschot. Zelf het geld op een spaarrekening laten staan is dus voordeliger.

Voortaan hogere rekening?
Een energierekening die eenmalig hoger uitpakt wegens een koude winter, leidt niet automatisch tot een hoger voorschot in de daaropvolgende periode. Energiebedrijven berekenen het voorschot namelijk niet aan de hand van één enkel jaar, maar op basis van de etmaaltemperaturen van de afgelopen 30 jaar. Daarnaast kijken ze naar het normale stookgedrag van een huishouden. Het maakt natuurlijk veel uit of een woning goed is geïsoleerd en of er overdag meestal iemand thuis is of juist niet.

Wanneer het huis onlangs energiezuiniger is gemaakt, kan dat een reden zijn om het maandbedrag te laten aanpassen. Ook wanneer je langdurig op reis gaat, een kamer verhuurt of juist niet meer of tegenwoordig vaker thuis bent dan voorheen, kunnen dat oorzaken zijn voor een lager of hoger energieverbruik.

Tijdig inzicht
Iedereen kan zelf bijhouden hoeveel energie er in een maand doorheen gaat. Toch doen maar weinig mensen dat. Daarom gaan energiebedrijven voortaan tweemaandelijks een overzicht sturen van hun verbruik. Dat gebeurt nu al bij consumenten met een slimme meter. Een slimme meter is een digitale energiemeter, waarmee het energiebedrijf op afstand het verbruik kan aflezen. De komende jaren krijgen steeds meer huishoudens slimme meters.

Energierekening verlagen
Een hogere energierekening is een goede aanleiding om eens te kijken of het elders goedkoper kan. In 2012 stapte 12,6 procent van de consumenten over naar een andere leverancier van elektriciteit. Voor gas was dit 12,3 procent. 37 procent van de consumenten zegt binnen twee jaar een overstap te maken. De maximale besparing is 400 euro per jaar.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl