Terug naar contant?

De storingen bij de verschillende grootbanken en iDeal hebben ons behoorlijk opgeschrikt. Mij ook, terwijl ik mijn meeste bankzaken niet eens bij ING, Rabobank, SNS Bank of ABN Amro doe. Persoonlijk heb ik dus geen last gehad van die storingen. Het zet je alleen wel even aan het denken over hoe afhankelijk we zijn geworden van onze pinpas.

Heel eerlijk: ik ga regelmatig naar de supermarkt met alleen een pinpas in mijn zak. Nou ja… twee pinpassen van twee banken, dat dan weer wel voor de zekerheid. Ik betaal toch altijd door te pinnen en m’n huishoudportemonnee past niet in m’n broek- of jaszak.

Vraag je mij hoeveel contant geld er in m’n portemonnee zit? Waarschijnlijk een paar euro. Dat is niet verstandig – vindt het Nibud. Contant geld achter de hand houden vinden ze noodzakelijk. Het hoeft niet veel te zijn, € 50 ofzo. Zodat er in ieder geval een paar dagen overbrugd kunnen worden als er iets misgaat bij de banken. En tja… als ik kijk naar die storingen en cyberaanvallen ben ik het eigenlijk wel met ze eens. Straks maar even langs de geldautomaat.

Rigoureuzer stemmen roepen dat we maar beter helemaal terug kunnen naar contant geld. Dat al dat digitale ooit een keer mis moet gaan. Dat we dat beter voor kunnen zijn door niet meer met de pinpas te betalen. Gewoon, met harde euro’s.

Nu heeft contant betalen wel een aantal duidelijke voordelen. Probeer het maar eens – met uw cash geld bent u veel minder makkelijk met uitgeven dan met uw pinpas. Dus wilt u meer geld overhouden? Dan is het nog niet zo’n gek idee om terug te gaan naar contant. Een vast weekbudget pinnen voor de boodschappen en de regel aanhouden dat u het daarvan moet doen. Wedden dat u beter op de prijzen gaat letten bij het winkelen?

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl